EASA завърши изпитанията на Boeing 737 MAX

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA е приключила тестовите полети на Boeing 737 МАХ, които изпълняваше в Канада. Данните от тестовете предстои да бъдат анализирани преди срещата на Съвместния изпитателен борд между EASA и FAA през втората половина на септември, който трябва да се произнесе по ресертифицирането на самолетното семейство.

Приземяването на 737 МАХ продължава вече над година и половина, след като свидетелството за летателна годност на типа беше отнето след двете фатални катастрофи в Индонезия и Етиопия. След като изпълни всички препоръки и внедри редица подобрения в софтуера за управление на авиониката на самолетите от типа, Боинг стартира тестовете по ресертифициране в средата на юли.

Ограниченията около COVID-19 принудиха регулаторите да обединят усилията си върху полетните тестове в Канада

Поради рестрикциите свързани с пандемията полетните изпитания на американските, канадските и европейските авиационни власти се изпълняваха от Ванкувър, Канада, като по европейската програма за извършени общо 6 полета със самолет 737 МАХ-7, който е най-малкия член на семейството.

Първоначално тестовия самолет е пристигнал във Ванкувър от Boeing Field край Сиатъл, като преди това на същата машина са проведени полетните изпитания на канадската агенция за авиационна безопасност.

Един от полетите край Ванкувър в района на Мозес Лейк

Така след приключването на тестовете от страна на FAA, Transport Canada, EASA и бразилската авиационна администрация техни представители предстои да се срещнат на летище Гетуик в Лондон през седмицата от 14 септември, за да дискутират представянето на машината и възможностите за подновяване на сертификацията за летателна годност на типа.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook