ВИДЕО: За първи път в кокпита на легендарния стелт B-2

463 прочитания

B-2 Spirit е многоцелеви стелт-бомбардировач, способен да пробива сложни противникови отбранителни системи и да поразява цели с конвенционални и ядрени оръжия.

За първи в 30-годишната история на програмата американските ВВС позволяват на цивилен журналист да снима полет в кокпита на една от тези феноменални машини.

Новото видео ни показва отвътре и по време на полет кокпита на една от най-засекретените оръжейни системи не само в американската, но и в световната отбранителна индустрия въобще.

Американските ВВС позволиха на цивилен журналист да се качи и да лети на борда на стелт-бомбардировача по време на специална мисия, за да запечата ексклузивните кадри за публично споделяне.

Видеото е снимано от документалиста Джеф Болтън на борда на Б-2 от 509-а ударна ескадрила от военновъздушната база Уайтман, щата Мисури, която е единствената оперативна база на този тип машини.

„В настоящата ера на ескалиращо напрежение между световните ядрени сили, начело със САЩ, Русия, Китай, Индия и Северна Корея, това видео напомня за впечатляващите възможности на тази уникална платформа и способностите на Б-2,“ се казва в специално изявление на Болтън след полета. Той добавя, че до момента в света няма друг боеготов стелт-бомбардировач.

В друго видео, снимано от Болтън, се вижда как Б-2 Спирит изпълнява мисия по дозареждане във въздуха и са включени още кадри от кокпита.

Б-2 е и най-скъпата военновъздушна платформа в историята с единична цена от над $2 милиарда на самолет. Произведени са само 20 машини, една от които беше загубена при инцидент край военновъздушната база Андерсън през 2008 година.

снимки и видео: jeffbolton.org

Свързани теми

Предишна публикация
ВИДЕО: Над София в кабината на МиГ-29
Следваща публикация
Цивилен пътник катапултира от френски Рафал
463 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

Първи 737 MAX за Air China

Air China посрещна първия си Boeing 737-8 MAX 8. Китайският национален превозвач е първи в…
Меню