Казахстан опитва да продаде над 100 съветски бойни самолета

201 прочитания

Властите в Казахстан правят официален опит да продадат на търг над 100 бойни самолета от съветската ера, за някои от които се твърди, че са в боеспособно състояние, съобщава Aerotime.

Лотът е пуснат за продажба от държавната компания Казспецекспорт и включва самолети МиГ-27, МиГ-29, МиГ-31 и Су-24. Стартовата цена на целия лот от 117 машини е около 1.8 милиарда казахски тенге, или около 3.85 милиона щатски долара.

Самолетите, които са доставяни в периода 1975 – 1989 година, в момента се намират на склад в различни военни бази на територията на страната. Състоянието на повечето от тях е толкова влошено, че възстановяването им се смята за безсмислено, заради огромните потенциални разходи. За някои от самолетите се твърди, че са непригодни дори за „канибализация“ – използването им за резервни части и компоненти за подобни машини.

Въпреки това, според вътрешни източници, по-голямата част от предлагания в лота флот от изтребители МиГ-31, е в близко до летателна годност състояние. През 2020 година самолет от този тип катастрофира край Караганда, на 185 км югоизточно от столицата Астана, след запалване на единия от двигателите.

Изтребител-прехващач МиГ-31 от Казахските ВВС. /горе – казахски Су-27П във формация/

Тежкият изтребител-прехващач МиГ-31 Фоксхаунд (Хрътката), е приет на активна служба през 1981-а. Той има максимална излетна маса от 46 тона и капацитет да приеме разнообразно въоръжение на борда.  Самолетите от този тип в казахстанските ВВС са от последните произведени партиди преди разпада на Съветския съюз. Според данните в международния архив за състоянието на световните ВВС през 2023, 20 самолета от този тип са все още на активно въоръжение в казахските ВВС.

През последните години Астана хармонизира и модернизира военновъздушния си флот, като една от последните покупки е на 24 броя Су-30СМ многоцелеви изтребители.

Първият и вторият търг по този лот са се провели съответно на 26 октомври и 11 ноември, като при второто наддаване е обявена половината от оригиналната цена.

Подозренията бяха, че един от потенциалните купувачи е Русия, която може да използва самолетите за резервни части. В същото време нападната от нея Украйна също би се възползвала от част от тези машини, тъй като все още има на въоъръжение активни МиГ-29 и Су-24, както и капацитет да ремонтира потенциално годните МиГ-31.

Резултатите от второто наддаване все още не са официално оповестени от казахските власти.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият F-16 Block 70 за Словакия изпълни първи полет
201 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню