Virgin Galactic превози първите си плащащи пасажери

100 прочитания

На борда беше и най-младият човек, стигнал до космоса - 18 годишно момиче.

Частната космическа компания Virgin Galactic изпълни втори търговски полет, по време на който на борда бяха и първите пасажери, закупили официално билети за космическото преживяване, съобщава Aviation Weekл

Полетът Virgin Galactic 02 беше осъществен на 10 август на борда на суборбиталния космически кораб VSS Unity.

Суборбиталния кораб VSS Unity в рендеринг на Virgin Galactic

Един от пасажерите на борда чака цели 18 години за този полет, през които развива и болестта на Паркинсон.

„Полетът беше далеч по-драматичен, отколкото си го представях,“

казва 80-годишният сега Джон Гудуин, който купува билет за космическия полет още през септември 2005-а година.

По неговите думи най-впечатляващо е било ускорението до Мах 3 за 8 секунди и половина, а също и обратното навлизане в атмосферата. Гудуин е бивш олимпийски състезател, който участва в игрите в Мюнхен през 1972-а. Той развива паркинсонова болест през 2014-а и е почти убеден, че Върджин няма да го допусне до приключението като космически турист. Компанията на Ричърд Брансън обаче решава, че това не е проблем за мисията и го допуска до втория си търговски старт.

Заедно с Гудуин на борда на Unity са Кейша Шахаф и 18-годишната й дъщеря Анастейша Майърс от Антигуа и Барбуда. През 2021-а Шахаф печели два билета от Върджин Галактик и неправителствената организация Космос за човечеството, която работи за улесняване на достъпа до космоса за повече хора.

Туристическия екипаж на Galactic02

На борда, заедно с космическите туристи е и главния инструктор на Върджин Бет Моузес, за която това е четвърти полет с Unity. Командир на полета е Си Джей Струкоу – бивш астронавт от НАСА, подпомаган от пилота Кели Латимър, които извеждат за седми път Unity в суборбиталното пространство.

Гудуин, Шахаф и Майерс позират пред VSS Unity в Ню Мексико

Космическия апарат се издига до стратосферата с помощта на самолета-носител White Knight 2 от Spaceport America в Лас Кручес, Ню Мексико.

Първият търговски полет на VSS Unity беше изпълнен на 29 юни за италианските военновъздушни сили и италианската национална агенция за космически изследвания.

Unity прикрепен за самолетът-носител WhiteKnightTwo

VSS Unity се издига на височина от 44 300 фута от самолета, който носи кодовото име VSS Eve, където се освобождава, за да стартира ракетния си двигател. След това пилотите изпълняват така-наречения „гама завой“ маньовър, благодарение на който достигат до границата на космоса.

Unity след запуска на ракетния му двигател и ускоряване до Мах 3.0

До момента за полетите на Virgin Galactic има закупени около 800 билета, като компанията планира трети търговски полет преди края на септември и още до 3 полета през четвъртото тримесечие на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
EASA може да разследва Wizz, заради огромни закъснения
Следваща публикация
Конкорд се завръща… за най-големите му фенове
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Virgin Galactic излезе в космоса

Свръхзвуковият космически самолет на Virgin Galactic извърши успешен тестов полет в горните слоеве на земната…
Меню