IranAir ще получи своите 5 ATR преди санкциите

20 прочитания

Иранската авиокомпания IranAir обяви на 4 август 2018, че ще получи доставката на петте си нови самолети от ATR в неделя преди новите американски санкции срещу страната, съобщи Ройтерс.

Доставката е в рамките на договора, подписан през април 2017 от IranAir за покупката на 20 нови самолета. Осем от тях са вече доставени.

Договорът бе поставен под въпрос след решението на президента Доналд Тръмп САЩ да излезе от споразумението от 2015 за спиране на иранската ядрена програма срещу прекратяване на ембаргото, и да възобнови санкциите от вторник.

Турбовитловите самолети ATR се произвеждат в Тулуза, Южна Франция. Компанията е основана през 1981 в партньорство между два европейски производителя – Airbus и Leonardo.

ATR достави хилядния си ATR-72 на 17 юли 2018 на индийската IndoGo. Този модел се продава най-добре, съобщава компанията.

 

    На авиосалона Фарнбъро 2018 ATR показа новия си ATR-42-600 за американския превозвач Silver Airways.  


Производителят очаква търсенето на турбовитловите самолети да достигне 3000 в следващите 20г. Пазарът на 40-80-местните регионални самолети ще бъде подкрепен от ръста на малките летища и късите полети.

36% от всички граждански летища разчитат единствено на турбовитлови самолети, обяви Кристиан Шерер, директор на ATR.

В прогнозата си за 2018-2037 ATR очаква 80% от глобалното търсене да е в категорията 61-80 места /ATR-72/ и останалите 20% да са в сегмента 40-60 места, където ATR-42 е единствения самолет, който се произвежда.

 

 

Снимка: ATR.

Свързани теми

Предишна публикация
ЕС поиска СТО да потвърди, че Airbus няма субсидии
Следваща публикация
Ми-8 на Utair се разби с 18 души в Сибир
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лятото на пилотското недоволство

Европейските авиокомпании се изправят отново пред предизвикателства насред сезона на отпуските и активното пътуване. Наред…

Airbus разследван в САЩ

Европейският производител Airbus се оказа обект на съдебна процедура, започната от прокуратурата в САЩ. Airbus…
Меню