IATA очаква смущения на европейските летища и това лято

186 прочитания

Някои от проблемите, които авиокомпаниите в Европа избегнаха миналата година ще се появят през тази, особено при контрола на полетите, каза директорът на IATA Уили Уолш.

„Вече забелязваме в Европа 3-4 пъти повече закъснения, отколкото очаквахме“, каза Уолш в интервю за CNN. „Контролът на въздушното движение ще бъде голям фактор тази година“, каза той.

По-голямо от миналата година отражение ще имат проблемите с доставчиците. Освен това в САЩ авиокомпаниите намалиха капацитета си.

„Френските контрольори на въздушния трафик всеки ден стачкуват, а когато Франция стачкува смущава трафика в цяла Европа“, каза директорът на IATA. „Това е голям проблем“.

IATA настоява Франция да облекчи прелитането. „Ако Франция иска да затвори страната, добре. Да си я затварят. Но като решат да затворят цяла Европа, това е проблем“.

Асоциацията се надява с времето да успее да получи изключение за прелитане над стачкуващата Франция. „Очаквам да успеем да покажем, че тази ситуация е неприемлива. Хората нямат основание да смущават полети от Ирландия до Испания например. Защо французите искат да ги объркват? Това обърква Европа. Стачките целят да предизвикат проблеми във Франция, те не са съгласни с това, което става там. Те обичат Европа. Трябва да решим този проблем, а последиците за околната среда също са причина да настояваме за това.“

Полетите се изпълняват, но заобикаляйки Франция и с преразход на гориво и повече СО2 емисии.

Въздушното пространство около Франция при стачка на ATC

На 12 юни вечерта започва 36-часова стачка на френските контрольори на полетите, която ще приключи в сряда вечерта. Очаква се стотици полети в Европа да бъдат засегнати и някои от Ирландия да бъдат отменени, съобщи RTE. На 5-7 юни също има протести, за които DGAC съобщи в Туитър.

През първото тримесечие на 2023г стачките на въздушния контрол във Франция са засегнали 30% от полетите в Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish Airlines се готви да поръча 600 самолета до 2 месеца
Следваща публикация
Босът на Virgin Ричърд Брансън с грим, като стюардеса в Air Asia, заради бас
186 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Поздравете Beluga XL #3

Третата Beluga XL излезе на 12 юни от хангара на Airbus в Тулуза след боядисване.…
Меню