Първи полет София – Рияд

146 прочитания

Wizz започна редовни полети до саудитската столица от София два пъти седмично

На 20 март беше изпълнен първият полет на Wizz Air от София до столицата на Кралство Саудитска Арабия. Маршрутът до Рияд и обратно ще се изпълнява два пъти седмично в сряда и неделя от базираните в София самолети на авиокомпанията.

Новата дестинация беше обявена още в началото на годината, като амбициите на унгарския превозвач, който е пазарен лидер в София, са да го изпълнява целогодишно.

Според данните на Cirium първите полети по линията от София не са особено натоварени с до 50% пътническо затоварване. Полетите от Рияд до София обаче се радват на значително по-засилен интерес.

Саудитска Арабия наскоро промени политиката си по отношение на туризма и стана по-достъпна дестинация за редица държави, сред които и членовете на Европейския съюз. За пътуващите граждани на България е необходима туристическа или бизнес виза, като първата се издава директно при пристигане на летището, ако са изпълнени съответните условия, които можете да прочетете на сайтовете на българското външно министерство или саудитското посолство. Бизнес визите се издават само с предварителна заявка към съответната консулска служба.

Рияд е административната и политическа столица на Саудитска Арабия, разположена в пустинята в центъра на Арабския полуостров. Плановете на саудитското правителство са там да бъде изградено от най-големите летища в света с разширяването на съществуващия комплекс на името на Крал Халид, който в следващите 5 години трябва да се сдобие с общо 6 писти за излитане и кацане и 3 нови пътнически терминала, общия капацитет на които трябва да достигне 160 милиона пътници годишно.

За целта беше създадена и новата авиокомпания Riyadh Air, за която Авиофорум вече писа.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish ще удвои флота до 2033
Следваща публикация
Архитектурно бюро ИПА ще проектира реконструкцията на Т2 на летище София
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Riyadh Air показа ливреята си

Новата саудитска авиокомпания Riyadh Air, представена през март 2023г преговаря с Boeing и Airbus поръчка…
Меню