Архитектурно бюро ИПА ще проектира реконструкцията на Т2 на летище София

248 прочитания

Инвестицията е за около 40 милиона лева за 3 години

Българската архитектурно-инженерна компания ИПА ще проектира реконструкцията на Терминал 2 на летище София, която трябва да стартира следващата година. Конкурсът е спечелен в партньорство с чуждестранните дружества 1PAX – френско архитектурно бюро с международен опит в проектирането на летища, които са автори на концептуалния дизайн на терминала и с консултантите от EGIS Avia – глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

Договорът е подписан от изпълнителния директор на летището Хесус Кабайеро и управителя на ИПА архитект Цветан Петров, съобщиха от Соф Кънект.

Стратегията за трансформация на летището включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1. В проекта са включени доставка на напълно нова система за управление на багажите, удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и други подобрения. Тази част от проекта за развитие ще глътне поне 40 милиона лева инвестиция.

Според мастър плана за развитие на летището, представен от концесионера Соф Кънект и инвестиционния фонд Меридиам, до 2030 година трябва да бъде построен и напълно новият Терминал 3, който ще обслужва предимно нискоразходните авиокомпании.

ИПА е архитектурно-инженерна компания с повече от 17-годишен опит, като според уебсайтът им има над 700 успешно завършени проекта и повече от 30 награди. Сред тях обаче, няма нито един свързан с транспортна инфраструктура или мултимодални транспортни терминали.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет София – Рияд
Следваща публикация
220 анулирани полета заради стачка във Франция през уикенда
248 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню