Франция не иска чужденци да контролират ADP

11 прочитания

Френската държава ще има последната дума за избора на инвеститор, който ще стане главен акционер в Aeroports de Paris и ще откаже чужда страна да поеме контрола на летищната група, каза в неделя министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, пред CNEWS-Europe 1.

„Никога не бихме започнали тази приватизация, ако нямахме гаранция, че в края на краищата, когато обявяваме търг, когато през 2019 ще сме започнали операцията, държавата ще има последната дума”, каза Брюно Льо Мер.

Според министъра „чуждестранен фонд може да участва в капитала на ADP” и „да инвестира 2%, 3%, 5%”.

Но „ако чуждестранно лице поиска да поеме контрола на Aeroports de Paris, отговорът ще бъде не, казвам го много ясно”.

Льо Мер каза още, че Франция си е взела урок от приватизацията на магистралите през 2006, в която самият той имаше важна роля като директор на кабинета на премиера Доминик дьо Вилпен.

На 4 октомври парламентът в Париж реши да започне приватизацията на ADP.

Държавата в момента притежава 50,6% от ADP. Част от този дял ще бъде продадена догодина в сделка, която може да стигне 10 милиарда евро на базата на сегашната пазарна капитализация на летищния оператор.

ADP развива и управлява Париж Шарл де Гол, Париж Орли и Париж Бурже. През 2017 обработи над 101 милиона пътници и 2,3 метрични тона товари и поща на Шарл де Гол и Орли.

Извън Франция ADP International присъства в над 30 страни.

Участва в Schiphol Group с 8%, в Лиеж, Белгия с 25,6%, в летище Загреб с 21% заедно с TAV, в Македония-Скопие и Охрид, в Грузия-Тбилиси и Батуми със 76%, на Ататюрк, в Анталия, Анкара, Измир, Газипаша и Бордум, в Аман с 51%, в Медина с 33% и Джеда с 5%, на Мавриций с 10%, Мадагаскар с 35%, на 2 летища в Тунис, в Гвинея Конакри и в Чили.

Снимка: ADP.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвегия иска по-високи такси за дългите полети
Следваща публикация
Летище Манчестър – първи кандидат за концесията на София
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцарската SkyWork фалира

Основаната през 1983 SkyWork фалира, след като преговорите на задлъжнялата авиокомпания с потенциален инвеститор се…
Меню