Egypt Air връща всичките си А220-300 на лизингодателя Azorra

4K прочитания

Египетската национална авиокомпания Egypt Air връща за обратно изкупуване всичките си самолети Еърбъс А220-300 на лизингодателя Azorra, който ще ги предоставя на други превозвачи, съобщава Flightglobal.

Според данните на Cirium по-голямата част от 12-те канадски еърбъса на египетската авиокомпания са паркирани дългосрочно от известно време, като само 2 самолета изпълняват редовни полети към края на януари. Въпреки че не обяснява причините за връщането на самолетите, Egypt Air преди време посочи, че причина за дългосрочното съхранение са проблеми с двигателите на модела Pratt & Whitney PW1500G, от каквито се оплакват и други потребители на моделното семейство. Те са свързани главно с липсата на достатъчно резервни двигатели и части за тях.

Според Azorra обаче, почти новите самолети на египетския превозвач, които са на по-малко от 5 години и доставени директно на компанията, разполагат с „наскоро ремонтирани и напълно ъпдейтнати двигатели от P&W.“ Главният изпълнителен директор на Азора Джон Еванс заяви, че устойчивото партньорство с Еърбъс и Прат енд Уитни, е ключово за улесняването на това „креативно решение,“ което ще подпомогне трансформацията и обновяването на флота на египетския превозвач. Според шефа на авиокомпанията връщането на целия флот ще позволи на Egypt Air да разшири флота си с нови широкофюзелажни самолети от Еърбъс.

Амбициозните планове на компанията бяха представени по време на авиосалона в Дубай в края на миналата година, където базираната в Кайро авиокомпанията обяви поръчки за 10 Еърбъс А350-900 и 18 Боинг 737 МАХ, които трябваше да бъдат доставяни от 2025 година, но предвид развитието на ситуацията това може да се случи и по-рано.

Двете страни не обявиха детайли за финансово изражение на сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish Airlines полита към Австралия през март
Следваща публикация
Austrian стартира полети до Бостън
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи А321neo за Wizz

Самолетът, който трябва да „промени играта“ за Wizz Air и нейните конкуренти в нискоразходния сектор,…
Меню