DHL Express изтегля флота си от Великобритания към Австрия

177 прочитания

Новата австрийска авиокомпания ще оперира с общо 18 самолета Боинг 757, прехвърлени от острова

DHL Express регистрира нова австрийска авиокомпания, която ще оперира с флот от 18 товарни самолета Боинг 757. Новият превозвач DHL Air Austria е базиран на летище Виена, което според него е идеално позиционирано в центъра на Европа.

Самолетите ще бъдат прехвърлени от британското подразделение DHL UK, в сянката на излизането на страната от Европейския съюз и произтичащите от това ограничения за британските авиационни оператори, които летят в Европа.

Британската авиокомпания ще продължи да съществува, но ще лети само по междуконтинентални маршрути с флот от широкофюзелажни Боинг 777 и Боинг 767.

Най-големите Боинг 777 във флота на DHL UK се оперират от германската AeroLogic

Три от самолетите на DHL Air Austria са вече прехвърлени към австрийския регистър, а прехвърлянето на останалите 15 трябва да стане до края на първото тримесечие на 2022-а.

Сертификатът за авиационен оператор /АОС/ на новата авиокомпания е издаден на 18 октомври 2021, също както и оперативният й лиценз /ОС/, който позволява стартиране на полетите. Всичко става само 9 месеца след началото на разговорите по темата с австрийските власти.

DHL е анализирала потенциала на няколко европейски страни, преди да вземе решението за позициониране на новия оператор в Австрия, като водещите фактори са били стабилните политически и икономически условия и отличната световна репутация на австрийските авиационни власти, локацията и географските предимства на Австрия и Виена в центъра на Европа.

Сред останалите обсъждани държави са били и източноевропейските Унгария и Латвия.

Решението на DHL много наподобява на това на нискоразходния оператор EasyJet, който взе решение да премести 95% от флота си също в австрийския регистър още преди окончателното излизане на Великобритания от ЕС и с абсолютно същите съображения, като германския оператор, посочени по-горе.

Свързани теми

Предишна публикация
57 млн. пасажери са минали през морските летища за 15 години концесия
Следваща публикация
Airbus подписа поръчки за 255 нови А321 в Дубай
177 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тайни за F-35 изтичат в Tinder

Неизвестен нарушител хакнал профила на служителка на Кралските Британски Военновъздушни Сили в Tinder, като го…

И британската Flybe фалира

Flybe фалира, след като преговорите с правителството за 100 милиона паунда финансова помощ се провалиха,…
Меню