Wizz Air не получи разрешение за полети до САЩ

1K прочитания

Превозвачът не отговаря на изискванията на американските регулатори

Унгарската нискоразходна авиокомпания Wizz Air получи отказ на заявлението си за стартиране на полети до САЩ от американското Министерство на транспорта.

Уиз подаде официално заявление за такива полети по-рано тази година под претекст, че иска да превозва само карго, с един Еърбъс А330-200F, който оперира от името на унгарското правителство, но реално с надежда да стартира и пътнически превози в недалечното бъдеще. За момента обаче, тези надежда изглеждат попарени от американските власти.

Един от 160-те А320 на Wizz Air в София. /снимка: Ангел Александров/

„Министерството поиска препоръка относно безопасността на превозвача от Федералната авиационна администрация, в рамките на процедурата по одит на чуждестранни превозвачи с цел получаване на разрешително за полети по изключение. На този етап обаче, FAA се произнесе, че надзорът по безопасността на Wizz Air Hungary не е достатъчен , за да се гарантира подобно разрешително,“ се казва в официално съобщение на американските власти, цитирано от ch-aviation.

Това съвсем официално означава, че причините за отказа са свързани с притеснения относно безопасността.

Wizz има зачислен един товарен А330-200, който унаграското правителство придоби от Qatar Airways в началото на пандемията, за да изпълнява специални мисии.

Единственият унгарски А330-200F, собственост на правителството, но опериран от Уиз

Според наблюдатели, отказът на министерството е продиктуван и от съпротивата от страна на американските пилотски асоциации, които през май се изказаха много негативно относно перспективата за полети на Уиз до САЩ.

Още един висящ въпрос е това, че Уиз все още няма официална ETOPS сертификация, необходима за изпълнение на трансатлантически полети с двумоторни самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Air Serbia разширява мрежата в САЩ
Следваща публикация
Китайският C919 успешно завърши тестовите полети
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

FAA обяви 10ч почивка за стюарди

  Американската Федерална авиационна агенция публикува окончателното си решение, което изисква 10 последователни часа почивка…

Boeing освобождава 10% от служителите

След поредната отчетена загуба на американския гигант Боинг, Главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калун…

100-тен Airbus за Wizz Air

Wizz Air получи своя самолет номер 100 от семейството на Airbus. Машината е от класическите…
Меню