Embraer спря E175-E2 за още 3 години

195 прочитания

80-местният самолет е най-малкия от семейството, произвеждано от Embraer и таргетира маршрути, които не могат да се покриват от Boeing 737 или Airbus A320neo, например в средно дългите полети.

Той трябваше да замени по-ранния модел, използван в хъбовете на Delta, American, United, KLM и LOT.

Бразилците обявиха планове да подновят производството през 2027-2028г., след като продажбите на Е2 така и не успяха да се повишат поради технически изисквания за пилотите в по-големите американски авиокомпании.

През април 2021 Embraer отложи с 1 година до 2024 влизането в експлоатация на новия модел, а през 2020 стартът бе отложен за 2023-а.

Първият полет на E175-E2 бе през 2019, а линията Е2 бе обявена през 2013.

Синдикатите

Този прекрасен самолет, който лети на 3704 км, има 25% по-ниски разходи за поддръжка и е 16% по-ефективен (по данни на производителя в сравнение с Е175) се изправи срещу договорите, управляващи регионалните полети в Северна Америка.

Авиокомпании и пилоти имат клаузи за „обхват“, ограничаваща размера на самолета, който може да лети за регионални превозвачи. Затова Delta и American трябва да сключат нов договор със синдикатите, преди да могат да го включат във флотите си.

По-големите и по-ефикасни двигатели Pratt & Whitney на Е172-Е2 повишиха теглото му при излитане (MTOW) до граничните нива за самолети с до 76 места, определени от пилотските синдикати в САЩ.

Ограничителните клаузи важат в САЩ, Канада и Мексико и целта им е да защитят пилотите от регионалните авиокомпании, с по-малки заплати, да не бъдат аусорсвани за големи превозвачи.

Клаузата е голяма пречка за производителите на самолети.

Bombardier например бе принуден да модифицира CRJ-550 с по-малко места (50) от CRJ-700 и MTOW, за да отговори на договорените условия.

Снимка: Embraer

Технологичната акула

В Сингапур Embraer пристигна с по-големия 110-местен Е190-Е2 2-RLET, наречен „Технологичната акула“ или „Ловецът на печалби“. С него норвежката Wideroe летя около 5 месеца до 22 ноември 2021г., когато го върна на Embraer и самолетът получи новата си ливрея.

Сингапур

В Сингапур Embraer, Wideroe и Rolls-Royce обявиха едногодишно сътрудничество за проучване на регионален самолет с нулеви емисии.

Вторият авиосалон за годината донесе три твърди поръчки за Embraer Е175 от American Airlines, оценени на 160 милиона щатски долара по каталожни цени.

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Не Боинг, а FAA вече ще инспектира новите Дриймлайнъри
Следваща публикация
Airbus се надява да реши спора с Qatar
195 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing и Embraer ще строят KC-390 в САЩ

Boeing и бразилският производител Embraer, в който американската компания вече има сериозно дялово участие, са…

Embraer финализира сделката с Boeing

Бразилската Embraer финализира условията на сделката за продажба на 80% от подразделението си за производство…

Embraer влезе в електрическата ера

Бразилският производител обяви семейството концептуални самолети, с които се прицелва към нетните нулеви емисии. Бразилия…
Меню