Airbus се надява да реши спора с Qatar

94 прочитания

Намираме се в неприятна ситуация с Qatar, който е много важен клиент на Airbus, каза директорът на европейския производител Гийом Фори в интервю за Блумбърг по време на авиосалона в Сингапур. „Трябва да се защитим, но очевидно ще работим с всички сили, за да намерим решение, защото искаме да останем с Qatar Airways“, каза Фори.

Qatar има претенции към сигурността заради боята на А350, а Airbus отрича това да е причина за приземяването на 21 самолета от регулатора в Катар. Qatar Airways отказа да приеме останалите самолети, поръчани от този модел и поиска 600 милиона щатски долара компенсации за приземените.

Спорът стана причина за безпрецедентния отказ на Airbus да изпълни договора си за доставка на 50 A321neo за катарците. Те, от своя страна, не се поколебаха в рамките на по-малко от две седмици да сключат договор за двойно повече самолети със заклетия противник – Боинг.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Embraer спря E175-E2 за още 3 години
Следваща публикация
Airbus предвижда 17 620 нови самолета в Азия до 2040-а
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

A330-800 полетя за първи път

Новият и най-малък член на семейството А330neo реализира първия си полет, с което стартира и…

SAS получи първия си A350

Airbus достави на скандинавската авиокомпания SAS първия A350-900. SAS става най-новия оператор на широкофюзелажния икономичен…

IAG договори 50 Boeing 737 MAX

  Компанията-майка на British Airways подкрепи американският производител и потвърди ангажимента си за 200 самолета,…
Меню