Не Боинг, а FAA вече ще инспектира новите Дриймлайнъри

135 прочитания

Американската Федерална авиационна администрация /FAA/ ще извършва окончателните инспекции на всички нови самолети от сериите Боинг 787 от сега-нататък, а не производителят, каквато беше досегашната практика, съобщава Ройтерс.

Регулаторът вече е информирал Боинг, че няма да издава сертификати за летателна годност на самолетите от фамилията, докато не се увери от първа ръка, че са спазени „всички процеси за контрол на качеството на производството и новите 787 отговарят на всички стандарти на FAA.“

На свой ред от Боинг увериха, че ще продължават да спазват дословно установените стандарти и ще работят в тясно сътрудничество с агенцията през всички етапи от процеса по приемане и сертификация на самолетите.

Боинг замрази доставките на нови самолети от семейството 787 през май 2021, след като FAA се усъмни в качеството на извършваните от производителя проверки на качеството. В последствие бяха издадени две директиви за отстраняване на пропуски при производството на самолетите, а по-късно през юли към тях беше добавена и трета.

Доставките останаха замразени, докато регулатора проверява изпълнението на предписанията и отстраняването на проблеми и дефекти при десетки вече произведени 787.

Въпреки новото решение се очаква доставките да останат блокирани още поне няколко месеца, докато Боинг не докаже през FAA, че са направени необходимите промени и подобрения в производствения процес и този по контрол на качеството, както че и са изпълнени необходимите ремонти на всички вече произведени и очакващи доставка машини.

От Боинг допълват, че програмата 787 остава в режим на силно забавено производството и ще се завърне към нормалния цикъл от 5 самолета на месец постепенно, след като бъдат вдигнати ограниченията. Към момента над 80 самолета от семейството са произведени и очакват доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
АВИОКАСТ: Кошмари в небето: Без F-16 в скоро време, но пък отново летим до Скопие
Следваща публикация
Embraer спря E175-E2 за още 3 години
135 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA може да одобри MAX през януари

Ако тестовите полети показват, че Boeing е поправил забележките след трагичните катастрофи преди 2г, европейският…

Двете Америки изостават с LCC

Нискоразходният капацитет на Северна и Южна Америка изостава в развитието си в сравнение с Азия…
Меню