Серия от инциденти в карго авиацията

251 прочитания

Два карго самолета се катастрофираха, а трети се подпали след кацане. Това е равносметката от авиационните инциденти на 2 – 3 ноември 2021 г.

На 2 ноември при излитане от южносуданската столица Джуба се разбива Ан-26. Инцидентът става около 10,40 часа местно време. Самолетът, който е носил габонска цивилна регистрация TR-NGT, e излетял с варели с дизелово гориво за град Мабан.

Малко след излитането, екипажът е съобщил за проблем на борда и е поискал аварийно кацане в Джуба. Машината, обаче е катастрофирала на около километър от прага на полосата (на снимката горе).

Местните власти съобщават, че сред останките са открити труповете на петима човека. По неофициална информация, двама са били руски граждани, а другите трима са били граждани на Южен Судан.

Няма яснота кой е оперирал с катастрофиралия Ан-26. Първоначално бе съобщено, че това е южносуданската авиокомпания Optimum Aviation Ltd, но според The Aviation Herald в карго манифеста на полета, като оператор е бил записан Euro Airlines. Няма надеждна информация каква е тази компания и къде е регистрирана, ако въобще съществува.

Неизвестни има и около турбовитловия C-160, който се е запалил при кацане в Сомалия днес, 3 ноември 2021 г. За инцидента се знае единствено от краткото съобщение на журналиста Харуд Маруфа, кореспондент на VOA.

Самолетът, който е носил таджикистанската гражданска регистрация EY-360, е превозвал неназован товар до град Доло. При инцидента няма пострадали. Не е ясно кой е оперирал с машината.

Отново днес, но в Русия, катастрофира товарен Ан-12БК. Машината, с беларуска регистрация EW-518TI, е извършвала полет между Якутс и Иркутск. На борда се е намирал седемчленен екипаж.

Около 19,45 часа местно време е направен опит за кацане в лошо време – ограничена видимост поради снеговалеж. На глисадата за кацане екипажът е решил да мине на втори кръг, но малко след това е бил изгубен от радарите.

Самолетът е открит катастрофирал на около 3 km от прага на полосата. Няма оцелели сред екипажа, който се е състоял от граждани на Беларус, Русия и Украйна. Руските авиационни власти водят разследване по случая.

Свързани теми

Предишна публикация
DHL Express изтегля флота си от Великобритания към Австрия
Следваща публикация
Пореден инцидент с излизане от пистата в Индонезия
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню