ГД ГВА обяви конкурси за превозвачи от София до Бангкок и Мале

671 прочитания

Срокът за кандидатстване е 5 ноември 2021

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Главна дирекция „Главна въздухоплавателна администрация“ са обявили открити конкурси за „достъп до пазара на въздушни превозвачи за придобиване на право на назначаване с цел експлоатация“ на линията София – Банкок – София и линията София – Мале – София за търговски въздушен превоз.

Казано накратко, търсят се кандидат-превозвачи по двата маршрута, като такива могат да се явят и от двете страни на междуправителственото споразумение и да експлоатират маршрутите съвместно или поотделно, но едновременно.

До Бангкок се предлагат до 3 честоти седмично, с потенциална възможност за междинни спирки в Мале, Коломбо, Дубай, Доха, Бомбай /цитираме дословно, въпреки че градът отдавна е прекръстен на Мумбай/, Делхи, Калкута /също прекръстен на Колката/ и Джеда.

До Мале, Малдиви, също се предлагат до 3 честоти седмично, като междинните пунктове са без ограничения.

Очевидно е, че двата конкурса са свързани директно и идеята е маршрутът да се обслужва, като кръгов между София – Мале – Бангкок – Мале – София или подобна конфигурация.

В заповедта на министър Христо Алексиев не се посочва изрично дали става въпрос за редовни или чартърни маршрути, но предвид възможностите на българските превозвачи и особеностите на пазара едва ли можем да говорим за целогодишни редовни полети на този етап.

България Еър изпълни няколко чартъра до Мале със своите Ембраер Е190, които принципно са самолети за регионални полети

Засега не е ясно кои превозвачи проявяват интерес да оперират по маршрутите, но през миналия сезон чартъри до Мале изпълняваха основно новата авиокомпания Гъливеър със своите А330-200 и полети от София през Букурещ до Мале и България Еър, също с чартъри от София до Мале, но със задължително междинно кацане за дозареждане, поради липса на самолети с достатъчен обсег.

Срокът за кандидатстване е 30 дни от обявяване на конкурсите, което се случва на 5 октомври 2021.

Последно директни редовни полети между България и Тайланд изпълняваше просъществувалата за кратко българска авиокомпания Jes Air през 90-те години на миналия век

Свързани теми

Предишна публикация
Канадската WestJet ще вози само ваксинирани пътници от 30 октомври
Следваща публикация
Летище Франкфурт-Хан обяви несъстоятелност
671 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню