Българската Compass Air Cargo получи първият си B737-800

2K прочитания

Авиокомпанията е втори оператор на този тип, след като през юни Cargo Air първа в Европа стартира операции със 737-800SF

Новата българска авиокомпания Compass Air Cargo получи първият си самолет – конвертиран Боинг 737-800 със сериен номер MSN: 28826, летял последно с пътници за румънската Blue Air.

Самолетът, който пристигна в София на 9 август 2021, е взет на лизинг от компанията за комплексно обслужване GA Telesis. Той долетя от Дотън, Алабама, където е бил боядисан след конверсията в Маями, Флорида от специалистите по карго-конверсии Aeronautical Engineers Inc.

Това е втори самолет от типа, доставен от GA Telesis, след като през март 2021 компанията изпрати първият си конвертиран 737-800 на Ethiopian Airlines.

С тази доставка българският карго-превозвач става поредната авиокомпания, която ще оперира с карго-версията на популярния пътнически 737-800 от NG поколението и втората такава в България, след като Cargo Air стартира операции със своя първи самолет от типа през юни 2021.

Малко по-рано EASA сертифицира карго-конверсията 737-800SF за Европа, а българската Карго Еър стана първият оператор на типа на стария континент.

LZ-CGA на българската Cargo Air е първият в Европа конвертиран Боинг 737-800SF и първият 737-800 в България изобщо

В официалното съобщение на GA Telesis се казва, че „компанията е щастлива да достави първия 737-800SF на българската Compass Air Cargo – нов оператор с амбиции за бързо развитие в сегмента на тяснофюзелажните карго превози.“

В съобщението е цитиран и управляващият директор на Компас Еър Карго, Пенчо Пенчев, който казва:

„Развълнувани сме от доставката на първия ни 737-800SF. Той ще ни даде възможност да дадем на клиентите си достъп до най-модерните товарни технологии и ефективност. GA Telesis е идеалният партньор, който ще ни позволи да разширим флота съобразно нарастващото търсене на самолети от този тип.“

GA Telesis e водеща компания в осигуряването на интегрирани решения в индустрията на гражданската авиация. Тя предоставя глобално покритие от услуги в сферата на лизинговане и финансиране, доставка на компоненти, сервизиране и поддръжка на самолети, както и сътрудничество в областта на бизнес решенията и администрацията на авиокомпании.

Компас Еър Карго ООД е регистрирана през октомври 2019 и е с мажоритарен собственик Compass Air Cargo B.V. Регистрацията на компанията води към сайтовете на Авио Делта, чийто лиценз за авиационен оператор тя ще използва.

Свързани теми

Предишна публикация
GullivAir стартира полети София – Бургас
Следваща публикация
Очаквано слаба първа половина на годината за летище София
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню