САЩ обвиниха пилот-инженер за катастрофите на МАХ

358 прочитания

Обвиненията са за укриване на информация за MCAS от клиентите на Boeing 737 MAX

Бившият пилот, ръководител на техническия екип на Boeing 737 MAX Марк Форкнър получи 6 обвинения във връзка с разследването на Федералната авиационна агенция на САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи на 14 октомври, че федералният съд в Тексас е обвинил Форкнър в лъжа пред FAA и измама, свързана с търговия на самолетни части, наказанието за което предвижда 10-20 години затвор всяко.

Форкнър се предполага, че е злоупотребил с поста си като е укрил критична информация за системата MCAS от клиентите на Boeing, каза пом.-прокурор Кенет Полайт Джуниър от Министерството на правосъдието. „Така е лишил авиокомпаниите и пилотите от получаване на критично важна информация за важна част от системата за контрол на полета на самолета“.

Форкнър ръководеше техническия екип на Boeing 737 MAX по време на разработването на самолета и продажбите му. Неговите становища са довели до невярна информация за MCAS в окончателната версия на доклада пред Борда за стандартизиране на полета на МАХ.

В резултат на това клиентите на Boeing не са получили информация за Системата за подобряване на маневрените характеристики на самолета MCAS в материалите за подготовка на пилотите. Форкнър изпратил копия от доклада без данните за нея, съобщава правосъдното ведомство.

В катастрофите на 737 МАХ през 2018 и 2019г. загинаха 346 души и предизвикаха разследване на новата система , която беше посочена за виновна за инцидентите. Авиационните регулатори по света приземиха всички самолети от типа за повече от 20 месеца.

През януари 2021г. производителят се съгласи да плати 2,5 милиарда щатски долара, за да уреди делото за измама, свързана със сертификацирането на модела.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing увеличава производството на 737
Следваща публикация
Boeing очаква ръст на авиационния пазар до $9 трилиона
358 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню