Търговската война между САЩ и Китай ще навреди на Dreamliner

27 прочитания

Боинг предупреди, че търговската война между САЩ и Китай ще се отрази крайно негативно на програмата B787 Dreamliner.

Широкофюзелажният самолет в момента е най-сигурния генератор на доходи за американския производител, след спирането на полетите и доставките на 737 МАХ. Най-добре продавания голям самолет в историята на компанията е на път да се превърне в жертва на задълбочаващата се търговска криза между двете държави.

Главният изпълнителен директор на Боинг Денис Муйленберг заяви, че борбата между двете суперсили създава сериозни рискове за доставките на компоненти за програмата Дриймлайнър, която е много популярна и сред китайските клиенти на компанията. Изказването на Муйленберг се случи по време на специализирана конфернеция на 11 септември, организирана от инвестиционната банка Морган Стенли. По неговите думи „липсата на търговско споразумение събира буреносни облаци над производството на широкофюзелажни самолети от Боинг.“

787 е най-напредналата програма на Боинг по отношение използването на нови технологии и основен източник на приходи за американския производител. В момента от производствените линии слизат по 13 дриймлайнера на месец. Без нови поръчки обаче, Боинг няма да е в състояние да запази темповете на производство след 2022 година. За момента близо 17% от доставените 787 са за китайски авиокомпании. Боинг очаква в следващите 2 години до 3000 нови поръчки за големи самолети от сериите 787 и 777, както и Еърбъс за А330/350.

Свързани теми

Предишна публикация
Embraer достави първия Е195-Е2 на бразилската Azul
Следваща публикация
Историческо дъно за доставките на Boeing
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Южна Корея ще получи още 4 F-35A

С допълнителната доставка броят на самолетите от този тип на Корейския полуостров се увеличава до…
Меню