Пентагонът активизира цивилни авиокомпании за евакуацията от Афганистан

66 прочитания

Пентагонът е издал заповед на 22 август 2021 г. за активизация на Фаза 1 от Гражданския резервен въздушен флот (CRAF), като с това се искат от няколко щатски авиокомпании да се предоставят пътнически самолети, които ще се използват за евакуация на цивилни от Афганистан.

От американското военно ведомство са обявили, че ще задействат 18 цивилни пътнически самолета, които ще се използват за евакуация на американски цивилни и афганистанци, които кандидатстват за специални визи за САЩ.

Самолетите ще дойдат от шест оператора – четири ще са на United Airlines, по три от American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines и Omni Air и два от Hawaiian Airlines. Flightglobal съобщава, че United Airlines ще предаде за операцията четири Boeing 777-300. От American Airlines са посочили, че ще пратят три широкофюзелажни машини, без да уточняват модела.

Самолетите няма да летят до Кабул, а ще превозват пасажерите от Катар и Германия за САЩ.

Данните от сайта Flightradar24 показват, че има нерегулярни движения на американски цивилни самолети към Германия и Катар, което явно е свързано с участие в операцията.

Програмата CRAF е свързана с ангажименти, които американските цивилни оператори поддържат към Пентагона. В рамките на криза, техните флотове от цивилни самолети могат да бъдат задействани за участие във военни операции.

Това е едва третото реално задействане на CRAF в историята. За първи път това става в периода август 1990 – май 1991 г. в рамките на Първата война в Персийския залив. За втори път това се случва в периода февруари 2002 – юни 2003 г. във връзка с американската инвазия в Ирак.

По всичко личи обаче, че сега пътническите самолети ще превозват основно цивилни.

Свързани теми

Предишна публикация
Delta поръча още 30 A321neo
Следваща публикация
Delta Air Lines стартира Air-Rail програма в Европа
66 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню