Air Baltic се утвърди, като най-големия оператор на А220 в Европа

203 прочитания

С флот от 48 самолета А220-300, латвийската авиокомпания към момента е най-големия оператор на този тип в света.

На авиосалона Дубай 2023 Air Baltic поръча още 30 А220-300 с опция за допълнителни 20. Тези самолети ще бъдат прибавени към наличните от 2016 година насам, когато тя стана стартов клиент на този модел на Bombardier, първоначално наречен CS Series. Ако всички поръчки + опции бъдат изпълнени, латвийския оператор ще има над 80 самолета от типа.

Air Baltic е основен и доволен клиент на програмата CSeries, вече А220

Airbus, който купи в последствие придоби семейството и цялата пътническа дивизия на канадския производител Bombardier, нарича Air Baltic „Посланик на А220“ и разчита на авиокомпанията за бъдещето на сериите. В края на октомври 23-та производителят има почти 820 поръчки от около 30 клиента. С тези самолети вече летят 17 авиокомпании по света, включително Bulgaria Air, която получи 3 самолета от по-големия модел от семейството през 2023-а и очаква още 4, от които два от по-малкия модел А220-100.

Първият А220 за България Еър пред хангарите на Еърбъс/Бомбардие в Мирабел, Канада

Air Baltic се готви за излизане на борсата след около година. Тя вече получи рейтинг Категория 1 от американската FAA.

В Дубай директорът на превозвача Мартин Гаус омаловажи тревогите около двигателите PW1000 на Pratt & Whitney, с които са оборудвани всички А220:

„Да кажем, че двигателят узрява и нямаше да поръчаме, ако нямахме пълно доверие в самолет с този двигател,“ казва Гаус.

С новата поръчка Air Baltic разчита да разшири съществуващите си бази в Балтийските страни, да добави нови в Скандинавия и да развие бизнеса си с мокър лизинг, който обслужва други превозвачи.

На 15 ноември 2023 Air Baltic и Delta Air Lines обявиха кодшеър договор в сила от 22 ноември, заради безпрецедентното търсене на презокеански пътувания. Delta ще постави кода си по 20 маршрута, изпълнявани от балтийската авиокомпания, включително от Рига, Талин и Вилнюс.

Снимка: Airbus

През летния сезон на 2024-а Air Baltic ще изпълнява отново редовни полети до две български летища – София и Варна.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг победи Еърбъс на авиошоуто в Дубай
Следваща публикация
Нов маршрут София – Хелзинки от лято ’24 с Norwegian
203 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню