Летище София ще се опита да насърчи междуконтиненталните полети

320 прочитания

Концесионерът на столичното летище „СОФ Кънект” обяви, че в името на привличането на оператори, които да извършват междуконтинентални полети до Северна Америка и Азия, се въвежда отстъпка в размер на 99% от такса „кацане”. Това съобщиха от концесионера днес, 18 август 2021 г.

“За стимулиране на въздушния трафик и развитие на свързаността, мениджърският екип на „СОФ Кънект“ разработи специална програма насочена към авиокомпаниите. Целта е предоставяне на повече възможности за пътуващите от летище София и ефективно използване на летищната инфраструктура. Отстъпките за авиопревозвачите са за периода 1 октомври – 31 декември 2021 г., а след допълнителни консултации, срокът може да бъде удължен и за 2022 г.”, съобщават от концесионера.

Друг важен приоритет е превръщането на летище София в регионален хъб и насърчаването на трансферния трафик, като за трансферно преминаващи пътници по редовни международни и вътрешни линии отстъпката е 60%.

За развитието на туризма, стимулирането на българската икономика и свързаността на регионите „СОФ Кънект“ предвижда стимули и за вътрешните полети. Превозвачите с редовни пътнически линии до Бургас и Варна ще ползват отстъпка от такса кацане в размер съответно на 70% и на 90%.

Предвижда се намаляване на такса паркинг за базирани в София самолети. За паркирането на повече от три самолета на една авиокомпания, отстъпката е 15%, а при повече от шест въздухоплавателни средства е 30%. Мярката е насочена към развитието на директните редовни полети и по-добрата въздушна свързаност.

„Новата програма цели да стимулира трафика през летище София, като осигури възможности за откриване на нови дестинации, увеличаване на полетните честоти, привличане на нови авиокомпании и създаване на дългосрочни, стратегически партньорства. Всичко това е в полза на пътниците, които ще имат по-голям избор за планиране на своите пътувания. Нашите действия са насочени и към развитието на туризма и икономиката, които са неразделна част от авиационния бизнес“, това сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ АД.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air стартира полети от Пловдив
Следваща публикация
GullivAir изпълни първия полет по линията София – Бургас и обратно
320 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню