Cathay Pacific работи с Airbus за еднопилотни операции по дълги маршрути

173 прочитания

Хонгконгската авиокомпания иска да въведе работа с "намален екипаж" по време на дългите си междуконтинентални полети, по време на които в кабината да има само един пилот

Cathay Pacific ще е вероятно първия тестов клиент на Airbus за програмата, която в европейския производител е известна като Project Connect, и която предвижда сертифициране на широкофюзелажния лайнер от ново поколение А350 за еднопилотна работа по време на круизната част от полета на голяма височина. Първите полети трябва да стартират през 2025, според графика на Cathay Pacific.

Въпреки това до международното признаване на програмата трябва да бъдат преодоляни множество препятствия. Ако бъде одобрена, новата система ще позволи на двучленен екипаж да се сменя за почивка по време на дълги полети, което ще спести третия пилот, който обикновено е на борда на такива маршрути.

Новата система ще допринесе за още повече икономии за авиокомпаниите в пост-пандемичната несигурност, особено при интерконтиненталните полети, които пострадаха най-сериозно. Твърде вероятно е обаче, тя да бъде посрещната от остра съпротива от страна на пилотите, които вече пострадаха от масови уволнения и паралелно с това изразиха загриженост във връзка с автоматизацията на самолетите.

Засега само две авиокомпании са заявявали открито намеренията си да участват в разработката на еднопилотните процедури – Луфтханза и Катай Пасифик

Друга авиокомпания, която също работеше по еднопилотна програма, е германската Луфтханза, която обаче на този етап не възнамерява да продължава работата по темата.

От Cathay Pacific потвърдиха участието си в партньорство с Еърбъс, но побързаха да се въздържат от споменаване на срок за потенциално влизане в експлоатация на подобна система. Навлизането й в пътническите операции ще изисква сериозни и подробни тестове, одобрение на регулаторите и допълнително обучение на пилотите, като на нито един от тези етапи не се компрометира безопасността.

Още преди 3 години Еърбъс обяви намерението си да разработи система за еднопилотна работа на неговите А350, но тогава нито една авиокомпания не се включи активно в програмата. Сега, с отслабването на пост-пандемичните мерки работата по нея е поднобена, заяви говорител на Еърбъс.

Един от основните елементи е постоянното наблюдение на здравословните показатели на единствения опериращ пилот в кабината. Това ще изисква инсталирането на допълнителни системи в кокпита и разработката на съответен софтуер и протоколи за работата им, добавя представител на Европейската агенция за авиационна безопасност EASA.

По този начин, ако възникне здравословен проблем с опериращия пилот, почиващия трябва да бъде известен за секунди и да има възможност да достигне до кокпита незабавно. Програмата предвижда двупилотна работа в кабината по време а критичните фази от полета – излитане, набор, снижение и кацане.

От Еърбъс бяха заявили намерение да оборудват А350 и с напълно автоматична система за аварийно снижение, която да подпомогне единствения пилот в кабината с натоварената задача по скоростно снижение на самолета до безопасна височина в случай на разхерметизация на кабината.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates активира още 30 А380 за летния сезон
Следваща публикация
Успешен първи полет за Boeing 737 MAX 10
173 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EasyJet и Airbus ще работят по е-самолет

Лоукост авиокомпанията и европейският производител подписаха на авиосалона в Дубай меморандум за съвместна работа по…

Airbus съкращава 15000 души

Една трета от планираните съкращения са във Франция, съобщи АФП. Европейският производител се готви да…
Меню