Българската Cargo Air е първият европейски оператор на B737-800SF

113 прочитания

Конвертираният 737-800 е и първият самолет от типа, регистриран в България

Българската авиокомпания Cargo Air, е първият европейски превозвач, който стартира операции с товарната конверсия на Боинг 737-800SF, произведена от американската специализирана компания Aeronautical Engineers Inc.

Малко по-рано, на 7 май 2021 AEI получи официална сертификация на модела от Европейската агенция за авиационна безопасност EASA. Около седмица по-късно беше доставен и първият самолет от типа на българската авиокомпания с регистрация LZ-CGA.

Базираният в София превозвач подписа договор през 2020 с AEI за конвертирането на два самолета от типа, след като конселира предишен договор за конверсия на 737-800 с друга компания, който беше и първият за конверсия на този тип изобщо.

LZ-CGA по време на конверсията в Маями, все още в цветовете на Primera Air

Самолетът е със сериен номер MSN: 30664, първоначално доставен на китайската Mandarin Airlines през 2001-а. Последният му пътнически оператор е фалиралата датска Primera Air.

Карго Еър ще стартира операции с новият си самолет още в края на май или началото на юни, а вторият самолет за авиокомпанията от този тип влиза за конверсия на линията на AEI в Маями още през юни.

Американската компания посвети 9 от 14-те си производствени линии на конверсията на 737-800, като се надява да достави общо 24 самолета до края на 2021 и поне 30 през 2022-а.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates заплаши Боинг с отказ от 777X
Следваща публикация
От „Спаси София” призоваха да не се руши Терминал 1
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов инцидент със Southwest

Полет на Southwest Airlines за Нюарк направи аварийно кацане на 3 май заради счупено стъкло…

Wizzair ще лети София-Ереван

Правителството реши лоукост авиокомпанията Wizzair да изпълнява полетите от София до Ереван от края на…
Меню