Emirates заплаши Боинг с отказ от 777X

316 прочитания

Дубайската авиокомпания поръча общо 126 самолета от сериите 777-9 и -10 на Боинг за над $50 милиарда

Президентът на Емирейтс – един от най-големите клиенти както на Боинг, така и на Еърбъс, предупреди американския производител, че ще се откаже от доставката на вече поръчаните нови самолети от сериите 777Х, ако компанията не успее да изпълни обещаните значителни подобрения в икономичността на новата машина.

Сър Тим Кларк обяви в нарочно интервю, че до момента авиокомпанията не е получила никаква информация за производителността на самолета и новите му двигатели, въпреки че изпитанията започнаха още в средата на 2020-а година.

Ветеранът и един от най-влиятелните мениджъри в авиационната индустрия изрази загриженост във връзка с най-новата история на Боинг, в която компанията стана печално известна с прекомерните си обещания – визирайки проектите 737-МАХ и 787 Дриймлайнър.

Точно по този повод Кларк обяви, че Емирейтс ще се откаже от получаването на вече произведени самолети, „ако те не отговарят на 100% на обявените и проверени характеристики.“

„Ако самолетът не изпълнява точно това, което е записано в договора и не се представя точно така, както е записано в договора, няма да го вземем,“ каза Кларк по време на търговското изложение Arabian Travel Market в Дубай.

Нито Боинг, нито производителя на двигателите за новия самолет General Electric пожелаха да коментират изказването на Кларк. Емирейтс е най-голямата в света авиокомпания за далечни полети, оперираща само с големи широкофюзелажни самолети. Тя има във флота около 140 Боинга 777-300 и 115 Еърбъс А380.

Авиокомпанията има поръчка за 126 броя от новите 777-9 и 777-10, както и 30 броя 787 на стойност над $50 милиарда от американския производител. Емирейтс трябваше да получи първият си 777-9 още през юли 2020-а, но сега има опасения, че доставките няма да започнат преди 2024-а, въпреки че Боинг твърди, че това ще стане преди края на 2023-а. На всичкото отгоре, Емирейтс е стартов клиент за 777Х и все още няма никаква яснота относно потенциалното начало на доставките.

Кларк повтори и мнението си, че Боинг трябва спешно да предприеме промяна в културата и управлението на корпорацията след осветените проблеми около производството на двата най-нови и най-популярни модела, ако иска да оцелее на пазара.

Свързани теми

Предишна публикация
АВИОКАСТ: Ryanair срещу Беларус – Бомбена заплаха или държавен тероризъм
Следваща публикация
Българската Cargo Air е първият европейски оператор на B737-800SF
316 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню