Официално отложиха плащанията по концесията на летище София

265 прочитания

Както се очакваше, правителството гласува решение за отлагане плащането на годишната концесионна такса за първите 10 години.

Както се очакваше, въпреки изборните резултати и опасенията на индустрията и политическата опозиция, правителството одобри решението за отлагане плащането на концесионната такса от бъдещия концесионер на летище София за първите 10 години от договора.

В официалното съобщение на Министерския съвет, публикувано на 7 април и цитиращо министъра на транспорта Росен Желязков се казва:

„Възстановяваме баланса на концесията на летище София единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева, които са предвидени в приходната част на бюджета.“

Според Желязков, с изменението на концесионния договор, което беше предложено още през февруари, „няма никакво основание да се твърди, че то ощетява държавата.“ И още, според министъра, който вече би трябвало да е в оставка: „Единственото желание на опонентите е да уязвят или провалят тази чиста, прозрачна и изключително полезна за държавата инвестиция.“

Доколко това решение не ощетява държавата и всички, които плащат данъци в нея, и доколкото процедурата е „чиста, прозрачна и изключително полезна“ е под много голям въпрос, който засягаме още по-надолу.

Пълният текст на съобщението и всички цитати на министъра можете да прочетете на сайта на МС.

Междувременно, е меко казано цинично напомнянето от страна на министъра, че „в момента авиационният сектор е изключително силно и тежко засегнат от пандемията“, както и че „без концесионер рискът от управлението и експлоатацията /на летището б.ред./ ще остане в лицето на държавния летищен оператор.“ И това, на фона на практически никаквите действия през втората половина на миналата и началото на 2021 година от страна на правителството по отношение подпомагането на авиационния сектор в България.

Но, министърът не пропуска да припомни, че „Всички държави членки на ЕС предприеха необходимите възможни мерки, за да подпомогнат своите авиационни индустрии.“

Е, възможностите на България са очевидно минималистични, а правителството напълно съзнателно игнорира продължаващите призиви от страна на българската авиационна индустрия за съдействие, адекватни действия и финансова помощ. Последните такива призиви бяха отправени за пореден път в навечерието на изборите от Асоциацията на Българските авиокомпании и от Асоциацията на българската авиационна индустрия, но и досега остават без отговор и реакция от страна на администрацията.

Още един интересен нюанс от изказването на министъра по повод горното решение, е че „ще бъде извършван ежегоден мониторинг и при възстановяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възстановено плащането на годишните възнаграждения.“

Формулировката е достатъчно неясна, за да бъде разтълкувана, камо ли да бъде приложена на практика.

Концесионният договор стана тема за предизобрен дебат и сериозни критики от опозиционните партии, за което вече писахме, но без да се засяга същината на проблема, а тя е в самия избор на една от най-финансово неизгодните оферти за летището, предлагаща и доста неясна и съвсем не прогресива визия за бъдещото му развитие. И всичко това предвид, че София е в центъра на все по-конкуретно и бързо развиващ се летищен регион, в който попадат новото летище на Истанбул, с претенции да се превърне в най-натовареното в света, набиращото темпове разширяване и модернизиране на летище Белград, предстоящата процедура по разширяване и развитие на летище Букурещ за над 1.6 милиарда евро и дори успешната концесия на малкото летище Скопие от групата TAV Airports.

Независимо от пандемията и дълбоката криза, в която тя постави авиационната индустрия в Европа и по света, подобен прецедент с дълбок държавен реверанс към нов концесионер на възможно най-стратегическия обект от авиационната инфраструктура на страната, при това още преди да е започнало изпълнението на договора, няма никъде по света.

Бързането за одобряване на подобно решение в следизборна обстановка, когато легитимността на управлението е вече под силно съмнение, е допълнителен сигнал за още по-сериозен и задълбочен преглед на цялата концесионна процедура, белязана и от светкавичното за българските стандарти отвхъврляне на съдебните жалби от страна на ощетените кандидати и произнасяне на одобрителни решения от регулаторните органи.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz уволни оперативния директор, заради аудио скандал
Следваща публикация
Rolls Royce строи най-големия самолетен двигател
265 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

29 юни – авиошоу в Граф Игнатиево

Българските военновъздушни сили организират, както те се изразиха „Голям авиационен празник в авиобаза Граф Игнатиево“…

От София до Ейлат с Wizz

Wizzair стартира полети до израелския туристически център Ейлат – от 10 ноември, два пъти седмично…
Меню