Wizz уволни оперативния директор, заради аудио скандал

551 прочитания

Главният оперативен директор на авиокомпанията искал съкращенията, заради кризата, да са основно на "неудобни" пилоти.

Нискоразходната авиокомпания Wizz Air уволни досегашния си Директор „Полетни операции“, след изтичането на запис, на който той иска подготвянето на списък с „неудобни“ пилоти, които често взимат болнични или „създават проблеми“, оставяйки на работа по-евтините контрактори.

Съобщението на агенция Ройтерс, която се е сдобила с вътрешна комуникация от 4 април, в която Wizz съобщава, че Директорът „Полетни операции“ Даруин Тригс напуска поста си след вътрешно разследване за начина, по който „са планирани и проведени свързаните с кризата от Ковид-19 съкращения на пилоти“ в авиокомпанията.

Базираният в Будапеща превозвач съкрати 1000 работни места или 20% от персонала си още през април 2020, няколко седмици след началото на локдауните в Европа.

В писмото се казва още, че вътрешното разследване не е открило доказателства за незаконни действия, но някои „фактори са били несъвместими с корпоративната култура на Уиз за открита и честна комуникация с фокус върху неограничени възможности за персонала.“

Писмото последва разпространението сред пилотите на аудио запис от виртуална среща, в който мениджърът от Уиз казва на подчинените си да подготвят целеви списъци за съкращения на определени групи от общо 250 активни и обучаеми пилоти.

„Ще започнем с гнилите ябълки или всеки, който ви е създавал редовно проблеми,“ се чува да казва гласът от записа, като допълва „прекомерното отсъствие по здравословни причини или отказ да се работи в почивни дни.“

Говорител на авиокомпанията, потърсен за коментар от Ройтерс посочва само, че действително е имало вътрешно разследване, което е показало несъвместимост с политиките и културата на компанията по време на вътрешна среща, за което проявява съжаление. Говорителят обаче не потвържадава, че на записа се чува гласът на Тригс. Самият Тригс също не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

Три месеца след предприетите съкращения, Уиз обяви програмата си за обучение на кабинен състав за пилотски длъжности.

Ройтерс добавя още, че в записа се чува как въпросният мениджър посочва холандска компания за наем на персонал, чийто кадри наети от Уиз не трябва да бъдат съкращавани.

„Те са лесни за управление, защото можем да ги освободим по всяко време. Те имат само 24 дни предизвестие и са ни прекалено евтини,“ се чува в записа, след което мениджърът допълва: „Наострете си моливите и да видим какво можете да измислите.“

Свързани теми

Предишна публикация
Разширяването на Хийтроу – кошмарно или гениално?
Следваща публикация
Официално отложиха плащанията по концесията на летище София
551 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню