52 години от първия полет на Конкорд

282 прочитания

Непубликувани архивни кадри показват първата поява на Конкорд на авиошоуто във Фарнбъро през 1970-а

Конкорд е сбъднат а мечта и тъжната раздяла за поколения авиатори. Много е изписано за този легендарен и уникален самолет и много ни липсва оглушителния шум на двигателите му и разцепващата следа в небето.

Конкорд 001 се отлепя от пистата за първи път – 2 март 1969 /снимка: Aerospatiale/

Единственият свръхзвуков пътнически самолет, оцелял в надпреварата за покоряването на скоростта на звука лети активно до 2003 година в единствените две авиокомпании, които го оперират. Френско-британското чудо остава само в родните си семейства – френското на Air France и британското на British Airways.

Конкорд полита за първи път на 2 март 1969-а и остава на активна служба цели 27 години след първия му търговски полет с пътници през 1976-а.

Екипажът на първия тестов полет на Конкорд – ляво на дясно: Андре Едуар Туркат, Анри Перие, Мишел Ретиф и Жак Гинар. /снимка: Аероспасиал/

По повод годишнината ви представяме рядка колекция от снимки от първата поява на Конкорд на най-голямото авиоизложение в света. Годината е 1970, а мястото е Фарнбъро.

В същата година Едуард Хийт извежда Консервативната партия до изненадваща победа над управляващите лейбъристи начело с Харълд Уилсън, Бъч Касиди и Сънданс Кид взимат четири Оскара, а Бийтълс си взимат почивка след десетилетие на върха на класациите.

Първият полет на Конкорд 001 F-WTSS продължава над три часа и включва впечатляваща фото сесия над Алпите /снимка: Аероспасиал/

Годината в северното полукълбо обаче ще се запомни с друго. Първият по-бърз от звука пътнически самолет, е показан официално на авиошоуто във Фарнбъро. Пет години и седем месеца преди седемте серийни Конкорда да започнат пътнически полети, тълпите се събират на земята, за да видят прелестната птица, летяща два пъти по-бързо от звука.

Следващите снимки са от архивите на британския вестник Дейли Мирър.

Първа поява на Конкорд на Фарнбъро с ниско прелитане над зрителите на 7 септември 1970

Първият демонстрационен полет във Фарнбъро продължава малко над 15 минути

За зрителите са изградени специални трибуни, за да наблюдават самолета-чудо

През следващите години ще бъдат построени само 20 Конкорда, от които едва 14 ще се използват за активен превоз на пътници

През 1970 Конкорд е сбъдната мечта на поколения авиатори, която залязва през 2003. От тогава в небето не се е издигнал нито един свръхзвуков пътнически самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг видя рискови елементи в дизайна на A321XLR
Следваща публикация
Boeing произведе последния 787 в Еверет
282 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обир на самолет в Тирана

Трима въоръжени обраха самолета на Austria Airlines преди да излети за Виена от летище Майка…

Коледа в небето

Как авиокомпаниите отбелязват Коледа – няколко маркетингови инициативи, които забавляват пътниците на празниците. Alaska Airlines…
Меню