Българско бебе се роди на борда на презокеански полет

138 прочитания

Полет LH543 на Lufthansa от 26 юли по маршрут Богота – Франкфурт се оказва един от най-интересните и необичайни полети в гражданската авиация през последните години. 38-годишната българка Десислава К. ражда момче Николай, докато самолетът лети над Атлантическия океан на полетно ниво 390 (около 11 800 метра височина) и географски координати 49 градуса северна ширина и 21 градуса западна дължина.

Ето го малкият Николай - буквално роден във въздуха.

Ето го малкият Николай – буквално роден във въздуха.

Самолетът е Airbus A340-300 с регистрация D-AIFC и име „Gander/Halifax“. Излита по разписание от колумбийската столица Богота на 25 юли в 21:00 местно време с общо 191 пътници и 13 членове на екипажа. По време на полета жената изпитва симптоми на преждевременно раждане. Екипажът мести някои пътници в предната част на салона, а задната част на самолета се превръща във временна родилна зала. Раждането протича без усложнения и съдействие за него е оказано от кабинния екипаж и трима лекари, които са пътували на борда като пътници.

За да предостави на майката и нейното новородено дете необходимата медицинска грижа, капитанът на полета Курт Майер извършва междинно кацане в Манчестър в 13:09 часа местно време, с вече 192 пътници на борда. След като медицинските екипите поемат майката и бебето, полетът продължава нормално към Франкфурт. Командирът на полета споделя: „Досега не съм имал такъв случай в 37-годишната си практика на пилот. Целият екипаж свърши една изключителна работа, допринасяйки за раждането на детето. След кацането отидох незабавно при майката и нейното бебе, за да ги поздравя.“ Старшата стюардеса на полета Каролин ван Ош също има какво да добави: „Когато бебето се роди, информирах останалите пътници чрез интерком системата. Всички аплодираха и бяха много щастливи“.

Маршрутът на полет LH543 и мястото на раждане. Да си знае, когато порасне ;)

Маршрутът на полет LH543 и мястото на раждане. Да си знае, когато порасне 😉

Ражданията на борда не са често срещано явление. Това е единадесетото раждане по време на полет на Lufthansa от 1965 г. насам. Екипажите на авиокомпанията минават периодични обучения за оказване на първа помощ, които включват също първоначални мерки и указания за използването на медицински материали и инструменти при евентуални раждания на борда.

Самолетът с родилното отделение

Самолетът с родилното отделение

Свързани теми

Предишна публикация
Тя е най-младият капитан на Boeing 777
Следваща публикация
BREAKING: Delta и China Eastern купуват по 10% от Air France-KLM
138 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню