Странна ситуация с двигател на MD-88 на Delta

99 прочитания

Силен трясък, изплашени пътници и необичаен отказ на двигател предизвикаха аварийното кацане на полет DL1425 на Delta Airlines, по маршрут от Атланта до Балтимор на 9 юли.

Самолетът е 27-годишен МакДонъл Дъглас MD-88 с регистрация N906DL и лети на полетен ешелон 330, когато левият двигател Pratt & Whitney JT8D претърпява необичайна повреда. Пилотите получават сигнал в кокпита за отказа и започват процедура по авараийно снижение, избирайки летището на Ралей/Дърам за аварийната процедура. На борда има 154 пътници, като тези седящи най-близо до повредения двигател са шокирани да видят как т.нар „спинър“ или конусът, покриващ основния вал на компресора, се подхвърля свободно във вътрешността на въздухозаборника на лявата турбина.

Този тип двигатели имат насочващи лопатки преди лопатките на основния вентилатор, което е предотвратило попадането на освободената част във вътрешността на двигатели и потенциално катастрофален отказ и взрив на двигателя. Въпреки това, освобождаването на спинъра и триенето му върху статичните лопатки изпращат откъснати парчета във вътрешността на двигателя, което води до повреди по вътрешните компоненти на компресора и турбината. Някои пътници снимат двигателя и от записите и снимките се вижда, че вътрешната обшивка е повредена, а самият двигател свети в нагорещено жълто-оранжево, вероятно в резултат от високата температура в горивната камера.

На снимката ясно се вижда откъсната част, която се подхвърля във вътрешността на двигателя. Въздушният поток предотвратява изхвърлянето навън.

На снимката ясно се вижда откъсната част, която се подхвърля във вътрешността на двигателя. Въздушният поток предотвратява изхвърлянето навън.

Инцидентът се разминава без пострадали и сериозни щети и самолетът се приземява успешно на  летището в Ралей/Дърам, където ще бъде инспектиран от следователите на Федералната авиационна администрация, за да бъдат установени причините за откъсването на спинъра. Подобни случаи са изключителна рядкост, като това е първият случай, в който инцидентът е заснет и на видео.

Свързани теми

Предишна публикация
Втори самолет и 6 нови маршрута за Wizz от Варна
Следваща публикация
Боинг 737 и Еърбъс А320 се сблъскаха в Амстердам
99 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню