Завърши първият курс професионални пилоти, обучени от Airbus

312 прочитания

Първата група кадети по програмата за първоначално обучение на професионални пилоти, инициирана от Еърбъс през 2017 година, получиха своите криле и са на една крачка от кариера в гражданската авиация.

Това е първият випуск на Airbus Flight Academy Europe, която беше основана в Ангулем, Франция. Той премина през 750 часа наземна подготовка и още 200 часа полетно обучение с инструктори, с което в края на ноември завърши първата и основна част от обучението им. Сега предстои прехвърлянето им в центъра за обучение на пилоти на Еърбъс в Тулуза, където се провеждат първоначалните курсове по запознаване с реактивен самолет и координация на многочленен екипаж /JOC и MCC/.

След приключването на втората фаза, желаещите от тях ще могат да продължат във финалния етап по придобиване на квалификация за тип самолет /Type Rаting/ на някои от моделните семейства на Еърбъс.

Центърът за обучение на пилоти на Еърбъс в Мексико Сити

Обучението по новата програма на Еърбъс е ab-initio, или „от нулата“, което означава, че кадети с нулев нальот и без никакъв опит в летенето се обучават в пълна програма до придобиването на квалификация за професионален пилот на тип самолет в гражданската авиация. И всичко това с прилагането на високите стандарти на обучение на Еърбъс, най-модерните концепции и технологии за обучение и оценка на база цялостен преглед на компетенциите.

С това отглеждаме ново поколение посланици на Еърбъс, които ще носят компетенциите и ценностите на пилотирането възприемани от Еърбъс – от началното обучение до авиокомпаниите,

Капитан Жан Мишел Бигар, шеф на Airbus Flight Training

Със стартирането на програмата през 2018 са сключени договори за обучение с две партньорски авиационни училища, Airbus Flight Academy Europe в Ангулем и Escuela de Aviación México в Мексико Сити. Към момента в двете локации се обучават над 70 бъдещи пилоти.

С добавянето на първоначалното обучение на пилоти към широкия спектър от дейности, европейският консорциум подпомага и клиентите си в търсенето и обучението на бъдещите поколения пилоти за новите им самолети, като обучаемите се възползват от високите стандарти на Еърбъс за безопасност, надеждност и експертиза.

Кадетската програма е отворена за кандидати от цял свят над 18 годишна възраст.

Допреди това Еърбъс предлагаше обучение само за професионални пилоти за повишаване на квалификациите или курсове за тип самолет. Сега обаче консорциумът затваря цикъла и търси възможности за партньорство с още авиационни училища по света.

Въпреки безпрецедентната криза в световната гражданска авиация, заради пандемията от COVID-19, търсенето на нови пилоти ще се запази на високи през следващите години, както се посочва в анализ на консултантската компания Cirium, по поръчка на CAE.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиосалонът в Бурже се отлага за 2023 г.
Следваща публикация
Проучване показва, че мозъкът на пилотите работи различно
312 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Неволите на Ryanair

Райънеър навлезе в сериозна оперативна и комуникационна криза, след като на 16 септември превозвачът бе…

Първият Zephyr излезе от завода

Първият безпилотен самолет-дрон Zephyr, захранван със слънчеви панели, летящ на много голяма височина и изпълняващ…

Нова фатална катастрофа с Thunderbirds

Една от водещите световни демонстрационни групи, американските „Буревестници“, е приземена за неопределено време, сред поредна…

30 от семейството А320neo за Aegean

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines, част от Star Alliance, подписа меморандум за разбирателство с Airbus…
Меню