EASA сертифицира товарния ATR-72-600

78 прочитания

Френско-италианският консорциум ATR получи одобрението на Европейската агенция за авиационна безопасност за товарната версия на своя ATR-72-600.

Програмата стартира през 2017-а благодарение на голяма поръчка за 50 самолета от типа от американската FedEx. Първият екземпляр от новата машина полетя през септември 2020 и вече е в цветовете на FedEx.

За ATR това е първият целенасочено произведен товарен вариант на един от пътническите самолети на компанията. Предишните модели на турбопропа ATR-72 са популярни за карго-конверсии и стотици от тях транспортират карго по целия свят. По-малкият ATR-42 също се радва на втори живот, конвертиран в карго.

Разликата при този ATR-72-600F, е че машината е построена директно за карго-операции с голяма товарна врата, инсталирана още в производствената фаза.

Самолетът има карго отделение от клас Е, което побира до 7 контейнера LD3 или между 5 и 9 палета с експресни товари, според нуждите на оператора.

Свързани теми

Предишна публикация
Проучване показва, че мозъкът на пилотите работи различно
Следваща публикация
easyJet ще таксува и за кабинни багажници
78 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лъжичка от първа класа

Авиокомпаниите имат нов проблем: кражбите на възглавничките в първа класа, които им носят високи разходи.…

А380 – легендата продължава

Emirates и Airbus сключиха спасително споразумение за програмата А380, благодарение на което производството на суперджъмбото…
Меню