EASA сертифицира товарния ATR-72-600

65 прочитания

Френско-италианският консорциум ATR получи одобрението на Европейската агенция за авиационна безопасност за товарната версия на своя ATR-72-600.

Програмата стартира през 2017-а благодарение на голяма поръчка за 50 самолета от типа от американската FedEx. Първият екземпляр от новата машина полетя през септември 2020 и вече е в цветовете на FedEx.

За ATR това е първият целенасочено произведен товарен вариант на един от пътническите самолети на компанията. Предишните модели на турбопропа ATR-72 са популярни за карго-конверсии и стотици от тях транспортират карго по целия свят. По-малкият ATR-42 също се радва на втори живот, конвертиран в карго.

Разликата при този ATR-72-600F, е че машината е построена директно за карго-операции с голяма товарна врата, инсталирана още в производствената фаза.

Самолетът има карго отделение от клас Е, което побира до 7 контейнера LD3 или между 5 и 9 палета с експресни товари, според нуждите на оператора.

Свързани теми

Предишна публикация
Ембраер вече не се продава
Следваща публикация
Rolls-Royce може да се върне при тяснофюзелажните самолети
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча по-малко боинги

Emirates ограничи ангажимента си да напазарува широкофюзелажни самолети за милиарди долари от Boeing. Най-голямата авиокомпания…

easyJet стъпи на Тегел

easyJet отпразнува първия си полет от базата си на летище Тегел на 5 януари 2018…
Меню