Новите разработки на Stratolaunch

19 прочитания

Stratolaunch е американска компания, основана от милиардера Пол Алън, като една от малкото частни инициативи за полети в орбита и потенциално в дълбокия космос. Досегашните постижения на Stratolaunch бяха само в сферата на теоретизирането и предварителните разработки. Сега основателите й обещават започването на нова фаза на реализиране на проектите, като първата стъпка е обявяването на ново семейство от летателни апарати за извеждане на апаратура в открития космос.

Целта е семейството да полети до 2020 година, като първоначалната задача на носителите ще е да извеждат спътници на различни орбити в рамките на една мисия, което би улеснило значително достъпът до космоса, като направи мисиите значително по-евтини.

Stratolaunch са създателите и на най-големия летателен препарат в света към настоящия момент – самолет, който ще извежда космически апарати в орбита. Разработката на апарата започва през 2009 година, а през 2011 навлиза в производствена фаза.

Първата от новите системи се казва „Пегас“ и е от среден клас, като се очаква да заработи през 2020. Още два носителя от среден клас – MLV Heavy и Space Plane също са в процес на разработка, но засега не са определени срокове за първите им полети. Това ще стане ясно до края на 2018.

снимка: Stratolaunch

Свързани теми

Предишна публикация
Компютърен проблем на МКС
Следваща публикация
Първият Zephyr излезе от завода
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

GPS навърши 40 години

Тази седмица се навършват 40 години от първото успешно приемане на сигнал от Глобалната система…

Най-голямото призрачно летище в света

Германия има репутацията на високотехнологична, високоефективна и изключително прецизна държава, в която строителството на каквото…

Airbus увеличи дела си в A220 до 75%

Airbus и правителството на Квебек ще контролират А220. Airbus намалява производството на А330. Европейският производител…
Меню