Летища печелят от паркирани самолети

63 прочитания

Испанското летище Сиудад Реал, на 220 км от Мадрид се превърна в хъб за паркирани самолети с капацитет от 300 и обяви плановете си за реновация.

Летището не беше от най-посещаваните и преди пандемията, с изключение на хора с интерес към околните имоти.

От началото на пандемията през февруари обаче започна да регистрира все повече запитвания за приемане на самолети.

От 2016 летището е собственост на CR International.

Компанията паркира на пистата 80 самолета и готви разширение, за да приеме още, защото твърди, че хъбът е печеливш.

Летище Теруел, на 275 км от Мадрид също обяви 25% ръст на приходите тази година, водени от таксите за паркинг и съхранение на самолети.

Подобни сигнали дават и летището на Алис Спрингс в Австралия, където са приели около 300 самолета и като основен хъб за приземени машини в Азия, готвят разширение на капацитета.

По данни на Cirium над 8100 самолета по света са приземени, 31% от глобалния флот.

Когато CRIA, както е известна CR International поднови операции през септември 2019г, планът й беше да привлича карго полети, самолети за ремонт и частни джетове и започна да строи хангарите преди пандемията.

През 2021г очаква логистиката и MRO да й носят до 90% от приходите. В момента 80% от тях са от паркинг такси.

Испанските летища записаха най-слабия си летен сезон тази година заради последиците от пандемията и ограниченията за пътуване до Испания.

Юроконтрол понижи прогнозата си за ръст на трафика до февруари. Графика: Eurocontrol.

Броят на пътниците, преминали през летищата на Испания от юли до септември намалят със 75%, едва 21,4 милиона спрямо същия период на 2019г, по данни на летищните власти от Aena.

Тревожен е и фактът, че тенденцията е към понижение заради въведените локдауни в много европейски страни – Великобритания, Австрия, Франция – до декември. Самата Испания обяви максимално ниво на тревога за региона на Мадрид, за да ограничи разпространението на инфекциите. Девет градове, включително и столицата бяха поставени под регионален локдаун, който забранява движението на над 5 милиона души.

Най-голямото испанско летище в Испания, Мадрид Адолфо Суарес успя да привлече най-много пътници – 985000 през септември, което отново е спад от 82% спрямо година по-рано.

Летището с най-голям брой пристигащи пътници е Барселона-Ел Прат с 844414, което е спад от 83% и Палма де Майорка с 513086 пътници и спад от 86,4%. Следват Малага-Коста дел Сол с 366000 пътници, Гран Канария с 295000 пътници и Ибиса с 275000 пътници. Канарските острови записаха най-слаб спад – минус 46,3% и 277 000 пътними.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София ще се опита да стимулира трафика с отстъпки от таксите си
Следваща публикация
Поредно удължаване на концесията на летище Пловдив
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гетуик залага на Южна Америка

Новите марштути на Гетуик за Южна Америка ще са от жизненоважно значение за британската икономика…

Sunexpress поръча 10 Boeing 737 МАХ

Турско-германската авиокомпания Sunexpress, в която участват Turkich Airlines и Lufthansa поръча 10 самолета Boeing 737…

Плановете на Ryanair за Lauda Motion

Както може би сте разбрали, Ryaniar придоби контролния пакет в новата нискоразходна авиокомпания на авиационния…
Меню