Намерена е една от черните кутии на полет SJ182

107 прочитания

Една от двете черни кутии на полет SJ182, който катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта, е вече намерена. Това съобщиха индонезийските власти днес, 12 януари 2021 г.

Кутията е била намерена индонезийската агенция за морско търсене и спасяване Basarnas и е била предадена на разследващите органи в лицето на KNKT. От там са съобщили, че е намерен рекордера на полетни данни (FDR). Все още се издирва другата черна кутия – записвача на разговори в пилотската кабина (CVR).

Все още не е ясно дали данните от FDR ще бъдат свалени успешно и цялостно. Това вероятно ще стане ясно след няколко дни.

Самолетът, който се разби на 9 януари, имаше на борда си 62 души, от които 50 пасажери и 12 човека екипаж (шестима от тях са били пътуващи служители на авиокомпанията). Разбилият се Boeing 737-500 е бил произведен през 1994 г. и е имала над 45 000 часа и 26 000 полета, но е била с изрядна документация и прегледи.

Засега е известно, че самолетът се е отклонил от маршрута си малко преди да изчезне от радарите. РВД се е опитало да се свърже с екипажа за да изясни това, но безуспешно. Последните данни са за това, че самолетът се е намирал на височина от около 3000 m, когато внезапно е започнал да губи височина, като по-малко от минута след това се е разбил в морето.

Индонезийските разследващи органи са на мнение, че самолетът е бил цял до сблъсъка си с водата (предвид това, че той е предавал информация през ADS-B и че останките са концентрирани на малка площ), но не дават повече подробности, нито версии. По време на катастрофата в района е имало купеста облачност, но засега не се смята, че метеорологичната обстановка има роля.

Останките на машината се намират на сравнително малка дълбочина и се смята, че втората черна кутия ще бъде намерена скоро.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx ще запази хъбовете си в Париж и Лиеж
Следваща публикация
Wizz Air възстановява временно полетите до Дубай
107 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню