Авиокомпании и летища искат удължаване на изключението за слотовете

19 прочитания
Асоциации на авиокомпании и летищни оператори се обединиха в призивите си към Европейската комисия за удължаване на изключението от правилото за разпределяне на слотовете по международните летища и през предстоящия зимен сезон.

ACI Europe, A4E (Airlines for Europe), Airlines International, IATA и Европейската асоциация на координаторите на слотове се договориха да се съобразавят с пакет от условия, според които удължаването на изключението от правилото „използвай или губиш“ за европейските летища , трябва да продължи и през целия зимен сезон 2020-2021.

Организациите са на мнение, че продължаващата несигурност около втората вълна на пандемията и хаотичните ограничения на пътуванията ще продължат да пречат на възстановяването на трафика, което води до по-бавно възстановяване на европейсккия въздушен транспорт, а с това и до необходимостта от удължаване на въпросното изключение.

Правилото 80/20 беше замразено през летния сезон, така че авиокомпаниите да не загубят правата върху слотовете си по летищата, ако нямат възможност да изпълняват 80% от полетите си, според предварително одобреното им разписание.

В същото време карго-операторите са в губеща позиция от запазване на изключението, заради принципните различия в техните операциите и по-слабата им зависимост от конкретни разписания. Точно по тази причина товарните авиокомпании често срещат затруднения в намирането на слотове на много натоварени летища и използват по-неудобни часови зони.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Atlantic съкращава още 1 150 работни места
Следваща публикация
United Airlines съкращава 16 000 работни места
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA може да одобри MAX през януари

Ако тестовите полети показват, че Boeing е поправил забележките след трагичните катастрофи преди 2г, европейският…
Меню