Едномоторни комерсиални IFR полети вече и в Европа

33 прочитания

Европейския съюз най-после издаде разрешение за търговски операции с едномоторни турбинни самолети в нощни условия на полет или полети по ППП /правила за полети по прибори/. Разпоредбата влезе в сила на 2 март веднага след публикуването и в официалния вестник на ЕС.

Решението е кулминация на 20-годишни усилия от страна на индустрията и регулаторите, така че Европа да се синхронизира със стандартите на Международната организация за гражданска авиация /ИКАО/ по отношение на полетите с такива самолети. Операторите на едномоторни машини приветстваха решението, което ще отвори нови пазари на целия континент и ще допринесе за развитие на икономиката, като позволи например нощни карго доставки с по-малки самолети, като Cessna Caravan например.

Работата по адаптиране на това законодателство започва още в началото на 90-те години. Подобни комерсиални операции са рутинни на повечето места по света още от 2005-а година, като единствено Европа изостана драстично назад. Благодарение на усилията на Асоциацията на леката авиация /GAMA/ и Европейската агенция за авиционна безопасност /EASA/ започнати през 2012-а, сега такива търговски полети ще бъдат възможни.

Свързани теми

Предишна публикация
Stratos 714 Jet – лек бизнес изтребител
Следваща публикация
Лек самолет катастрофира край Лесново
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus залага на Китай за R&D

Airbus избра южния китайски град Шънджън, провинция Гуандонг за своя център за иновации в Китай.…

Mitsubishi купува Bombardier CRJ

Mitsubishi се очаква да обяви финализирането на сделка за придобиване на програмата CRJ от Bombardier…

Шереметиево откри терминал С

Московското летище Шереметиево /SVO/ откри реконструирания Терминал С с полета на Аерофлот Хелзинки-Москва на 17…
Меню