Finnair съкращава 1000 работни места и временно прекъсва договори

36 прочитания
Финландската Finnair започна преговори за съкращаване на 1000 постоянни позиции – около 15% от служителите – заради изключително стегнатия режим за пътувания в страната.

„Преговорите за сътрудничество“, които трябва да се проведат, според финландското законодателство в случай, че работодател иска да съкращава работни места, ще включват 2800 от общо 6200 служители базирани във Финландия, плюс още 500 базирани в чужбина. Авиокомпанията иска да подсигури „постоянните и ключови операции“ към момента, в който авиопазарът в страната започне стабилно да се възстановява, което означава че сред съкратените няма да има кабинен състав.

Finnair A350-XWB. Снимка: Airbus

Finnair A350-XWB. Снимка: Airbus

Съкращенията в превозвача от One World обаче ще бъдат имплементирани заедно с други структурни промени в авиокомпанията, които включват и допълнителни „временни уволнения“ заради ефекта от корона-кризата.

От превозвача допълват, че на практика почти целия персонал на Finnair е бил временно съкратен през пролетта и началото на лятото, като компанията ще продължи с тази практика. Тези „временни съкращения“ могат да са до конкретна дата или до второ нареждане.

Паралелно с това авиокомпанията преразгледа целите за икономии до 2022 година, като ги увеличи от 80 на 100 милиона евро. По-рано през август ръководството на Finnair обяви, че очаква да възстанови до 50% от предкризисния си трафик до средата на септември.

Свързани теми

Предишна публикация
Словашката авиокомпания Go2Sky прекрати дейност
Следваща публикация
Delta блокира средните седалки до януари 2021
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню