Ми-17 катастрофира на летище Пловдив (обновена)

208 прочитания

/обновена – 12.6.18 – 13:44/

Военен хеликоптер е катастрофирал в района на летище Пловдив на 11 юни вечерта. Машината е Ми-17 от състава на ВВС, борд 417, а инцидентът е станал в района на зоната за маневриране на летище Крумово, северно от пистата за излитане и кацане, научи Авиофорум от неофициални източници. След удара в земята хеликоптерът се е запалил. На кадри, публикувани в YouTube се виждат пожарните на пловдивското летище, които потушават пожара. Машината е изпълнявала тренировъчни задачи със зависване на около 30-50 височина, когато рязко кренира и пада на земята.

На борда е имало трима души екипаж. Двамата пилоти загиват, а бордният техник успява да се измъкне от рухналия хеликоптер и е в болница с тежки наранявания, но контактен. От южната страна на пистата на пловдивското летище се намира базата на ВВС Крумово, непосредствено до Музея на авиацията.

Ми-17 е експортната, военна версия на Ми-8 и се използва основно за военнотранспортни цели. В стандартна конфигурация има 2 души екипаж и възможност да пренася около 3 тона полезен товар.

Преди една година, почти по същото време, хеликоптер Panther от състава на българските военноморски сили, катастрофира по време на учение по черноморското крайбрежие. Пилотът загина. Официалната причина за този инцидент е пилотска грешка.

Българските пилоти страдат от хроничен дефицит на летателни часове. Средногодишния нальот е в рамките на 100-200 часа, което е крайно недостатъчно за поддържане на висока степен на подготвеност и летателна готовност. Недостигът е както във ВВС, така и във ВМС и обхваща хеликоптерната, военнотранспортната и изтребителната авиация – практически всички направления на военната авиация.

Много са възможните причини, довели до този инцидент, като най-вероятно става въпрос за поредица от фактори, които с натрупване във времето са довели до катастрофата – както технически, така и в сферата на човешкия фактор. Води се разследване и е неуместно да се изтъкват конкретни и непосредствени причини за инцидента преди да са готови първите заключения от него.

Уместен обаче е и друг въпрос – защо хеликоптерите провеждат тренировъчни мисии от страната на цивилното летище Крумово…?

снимка: wikimedia.commons

 

Свързани теми

Предишна публикация
Авария със самолета на саудитския отбор по футбол (видео)
Следваща публикация
А-340 горя на летище Франкфурт
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

American Airlines връща МАХ през юни

Американската авиокомпания очаква Боинг 737 MAX да се върне в експлоатация след началото на юни…

B737-800 потъна в Микронезия

Boeing 737-800 на авиокомпания Air Niugini катастрофира при кацане на международното летище Вено в провинция Чуук,…
Меню