Ryanair за първи път на загуба, Wizz за втори

23 прочитания
Ирландският ниско-разходен превозвач Ryanair обяви 95% спад на приходите през първото тримесечие на финансовата година /април-юни/ и 99% спад на пътниците, в сравнение със същия период на миналата 2019 година, както и първата нетна загуба в историята си.

Въпреки това, авиокомпанията възнамерява да оперира до 60% от нормалното си разписание през август и до 70% през септември, както и да изчисти до 90% от дълговете си към пътниците за възстановяване на суми по закупени билети до края на юли 2020.

Оптимистичната прогноза на Райънеър произлиза от това, че записаната загуба от EUR 185 милиона е далеч по-малка от прогнозираните EUR 232 милиона за периода. В съобщението се казва обаче, че предвид непредвидимостта на ситуацията около пандемията е невъзможно да се прогнозира крайния годишен резултат, който ще зависи от по-нататъшното развитие на летния сезон.

Междувременно най-големия конкурент на Райънеър в Европа, унгарската Wizz Air също обяви резултатите от първото си тримесечие, според които авикомпанията записва загуба в размер на EUR 108 милиона преди данъци за периода април-юни. Приходите от билети са спаднали с 92.2%, а от допълнителни услуги с 80.3%, което е довело до приходи в размер на едва EUR 90.8 милиона. В сравнение със същия период на миналата 2019 година, това е спад от над EUR 691 милиона и ясен резултат от кризата с COVID-19.

Откриването на новата дъщерна компания Wizz Abu Dhabi и новата база на летището там.

Откриването на новата дъщерна компания Wizz Abu Dhabi и новата база на летището там.

Независимо от тези предизвикателства, Wizz остана най-смелият превозвач в Европа, като не преустанови напълно полетите си, дори в разгара на пандемията, откри над 200 нови маршрута, 12 нови бази и нова дъщерна компания в Абу Даби.

За периода Уиз е превозила над 700 000 пътници с процент на затоварване 55.5%, който е далеч по-нисък от средния за сезона 93.7%.

Въпреки кризата, Wizz продължава да е сред авиокомпаниите с най-големи кешови резерви в света, като за периода разполага с EUR 1.588 милиарда или само 3% по-малко от същия период на предходната година.

Авиокомпанията обяви още, че няма да отлага доставките на нови самолети от Еърбъс и дори напротив, ще ускори получаването на нови машини от сериите А320/321neo, благодарение на освободените от други клиенти слотове.

С поредните 2 нови доставки на А320neo през юли флотът на Уиз достигна 123 самолета, от които по-малко от 30 в момента са приземени

С поредните 2 нови доставки на А320neo през юли флотът на Уиз достигна 123 самолета, от които по-малко от 30 в момента са приземени

Свързани теми

Предишна публикация
Пилотите на British Airways приеха 20% намаление на заплатите
Следваща публикация
Ливански A330 удари турски B777 в Нигерия
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Czech Airlines си поръча А220 и А321 XLR

Авиокомпанията от Чехия поръча четири ербъса А220-300 и заяви желание да замени предишната поръчка за…
Меню