Недоволство в Wizz заради изплащане на бонуси

33 прочитания
Унгарската Wizz Air е изправена пред бунт на акционерите, заради решението да изплати бонус в размер на 485 000 британски паунда на Главния изпълнителен директор Йожеф Варади, въпреки че не е достигнато необходимото ниво на печалба на авиокомпанията, за изплащане на премии на ръководството.

Три асоциации за корпоративно управление изразиха сериозно притеснение и резерви относно решението на превозвача, което трябва да бъде окончателно одобрено по време на годишното събрание на акционерите на 28 юли, съобщава британския вестник Таймс. Допълнително напрежение и гняв сред служителите решението предизвиква и защото Wizz реши да освободи близо 2000 служители през април, цитирайки като причина коронавирусната пандемия, но взимайки решенията за уволнение с неясни критерии.

Британското звено на авиокомпанията пък се възползва от правителствената програма за подпомагане на сектора, като си осигури безлихвено финансиране от Bank of England в размер на 300 милиона паунда. Wizz Air е листната на лондонската стокова борса и всички решения на борда са публични. Бонусът на Варади се равнява на около EUR 533 000, който ще бъде добавен към основната му заплата от около EUR 2.8 милиона годишно.

Босът на Wizz Йожеф Варади, който е сред най-скъпоплатените изпълнителни директори в сектора за 2019

Босът на Wizz Йожеф Варади, който е сред най-скъпоплатените изпълнителни директори в сектора за 2019

Приходите на авиокомпанията през 2019 са се увеличили с 19.1% до EUR 2.76 милиарда, като финансовата година приключи на 31 март 2020. От тях печалбата е EUR 281 милиона за финансовата година. Бордът на директорите на компанията беше определил праг от EUR 294 милиона печалба за финансовата година за изплащане на бонуси, който не беше достигнат заради настъпването на корона-кризата.

Според унгарските медии обаче, Wizz се е представила по-добре от всичките си конкуренти за изминалата финансова година и ръководството й заслужава бонусите. От 2014 до 2020 служителите на авиокомпанията се увеличават от 1600 до над 6000 през 2020, преди освобождаването на около 20% от тях. Уиз възнамерява да се върне към растеж по-бързо от останалите авиокомпании и отново да наема служители преди края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates съкращава поне 9000 работни места
Следваща публикация
Емили Хауъл: Първият дамски глас зад „Говори вашият Капитан…“
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizzair предупреди за измама онлайн

Нискоразходният превозвач Wizzair съобщи за съществуването на „съмнителен домейн и брандинг”, подобен на неговия и…
Меню