IATA подобри прогнозата си за ръст на 2017 и 2018

7 прочитания

IATA повиши очакванията си за ръст на авиосектора за тази и следващата година като брой превозени пътници, печалба на авиокомпаниите, но и цени на билетите, съобщи организацията на 5 декември. Подобрената икономическа ситуация и силното търсене на пътувания със самолет връщат глобалните авиокомпании към рекордни печалби за 2018, наред с очакваното поскъпване на билетите, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт.

Общо очакваният ръст на печалбите на авиокомпаниите е 11% за 2018 – 38,4 милиарда долара с положителна перспектива. По-голямата част от тази печалба ще се генерира от Северноамериканските и европейските превозвачи.

Брайън Пиърс, главен икономист на IATA каза, че „се намираме в този цикъл от 8г. и не виждаме засега причина да очакваме повторение на цикличността”, по повод очаквания за евентуален обрат на тренда. Ръстът на каргото, където търсенето тази година е 9,3% след тежки няколко години се очаква да се успокои до 4,5% през 2018.

IATA не се тревожи от недостига на пилоти след масовите отмени на полети от Ryanair и American Airlines поради непокрит график и след като американските авиокомпании предложиха големи увеличения на заплатите. Очаква се доставчиците на тренажорски услуги да се активизират и да започнат да подготвят повече пилоти, каза Пиърс.

Снимка: Авиофорум

Свързани теми

Предишна публикация
Latécoère ще доставя видео оборудване за 777Х
Следваща публикация
7,2% глобален ръст на пътническия трафик за октомври
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню