Lufthansa отказва условията на ЕС по спасителния план за €9 млрд

52 прочитания
Lufthansa отказа условията, поставени от Европейската комисия по спасителния пакет от EUR 9 милиарда от германското правителство, според които групата трябваше да се откаже от слотове на основните си хъбове – Франкфурт и Мюнхен.

Предварителното споразумение между Федералния фонд за икономическа стабилизация на Германия и Луфтханза беше одобрено от двете страни на 25 май, според което правителството трябваше да придобие 20% от авиационната група и да влезе в управлението. В тази ситуация обаче, докато разглеждат правителствения спасителен план, като единствената опция за спасяване на авиокомпанията от фалит, директорите на превозвача отложиха подписването на окончателното споразумение за неопределено време.

Надзорния съвет на групата се притеснява, че налаганите от Европейския съюз антимонополни условия, които изискват Луфтханза да се откаже от някои от слотовете в домашните си бази Франкфурт и Мюнхен и да намали броя на базираните си в Германия самолети, може да доведе до „сериозни икономически последици“ за авиокомпанията. Бордът обяви, че ще разгледа „алтернативни решения.“

Профсъюзите на Луфтханза също изказаха резерви относно условия на ЕС и опасения, че освободените ниши ще открият възможности за нискоразходни превозвачи, които ще ги използват за „социален дъмпинг“.

Времето на Луфтханза, която губи по над милион евро на час изтича, като авиокомпанията вече прилага оздравителен план, според който спира над 100 самолета от експлоатация и ще предприеме съкращаването на над 10 000 души от общо 138 000.

Свързани теми

Предишна публикация
Търсенето на пътнически полети остава слабо до 2023г
Следваща публикация
Нови бази на Wizz в Ларнака, Малпенса и Тирана
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus увеличи дела си в A220 до 75%

Airbus и правителството на Квебек ще контролират А220. Airbus намалява производството на А330. Европейският производител…

Air France поглъща Joon

Лоукост брандът имаше трудно начало, „не бе разбран добре от клиентите, служителите, пазарите, инвеститорите”, призна…

EasyJet и Airbus ще работят по е-самолет

Лоукост авиокомпанията и европейският производител подписаха на авиосалона в Дубай меморандум за съвместна работа по…

Ryanair се завръща във Франция

Нискоразходният превозвач Ryanair обяви в четвъртък, 27 септември 2018 отварянето на две бази във Франция…
Меню