Lufthansa отказва условията на ЕС по спасителния план за €9 млрд

54 прочитания
Lufthansa отказа условията, поставени от Европейската комисия по спасителния пакет от EUR 9 милиарда от германското правителство, според които групата трябваше да се откаже от слотове на основните си хъбове – Франкфурт и Мюнхен.

Предварителното споразумение между Федералния фонд за икономическа стабилизация на Германия и Луфтханза беше одобрено от двете страни на 25 май, според което правителството трябваше да придобие 20% от авиационната група и да влезе в управлението. В тази ситуация обаче, докато разглеждат правителствения спасителен план, като единствената опция за спасяване на авиокомпанията от фалит, директорите на превозвача отложиха подписването на окончателното споразумение за неопределено време.

Надзорния съвет на групата се притеснява, че налаганите от Европейския съюз антимонополни условия, които изискват Луфтханза да се откаже от някои от слотовете в домашните си бази Франкфурт и Мюнхен и да намали броя на базираните си в Германия самолети, може да доведе до „сериозни икономически последици“ за авиокомпанията. Бордът обяви, че ще разгледа „алтернативни решения.“

Профсъюзите на Луфтханза също изказаха резерви относно условия на ЕС и опасения, че освободените ниши ще открият възможности за нискоразходни превозвачи, които ще ги използват за „социален дъмпинг“.

Времето на Луфтханза, която губи по над милион евро на час изтича, като авиокомпанията вече прилага оздравителен план, според който спира над 100 самолета от експлоатация и ще предприеме съкращаването на над 10 000 души от общо 138 000.

Свързани теми

Предишна публикация
EasyJet съкращава флота и 4500 работни места
Следваща публикация
Нови бази на Wizz в Ларнака, Малпенса и Тирана
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA сертифицира товарния ATR-72-600

Френско-италианският консорциум ATR получи одобрението на Европейската агенция за авиационна безопасност за товарната версия на…

A321neo променя играта

Анализаторите са единодушни, че новият A321neo ще промени играта в много отношения, когато самолетът излезе…
Меню