EasyJet отложи доставката на 24 ербъса

23 прочитания

EasyJet и Airbus се договориха да отложат доставката на самолетите, които трябваше да се получат през 202-2022г.

Това стана, след като основателят и най-голям акционер в Изи Стелиос Хаджийоану реши да откаже или предоговори поръчката за 107 ербъса, включително и по съдебен път и да отстрани членовете на борда.

Стратегията на EasyJet досега бе да получи 10 нови самолета през 2020г, 12 през 2021г и два през 2022г., но сега не иска нито един за 2021 и има опция да откаже още пет от 2022г.

Базираният във Великобритания лоукост превозвач може да откаже и още 24 самолета, чийто лизинг трябва да се поднови в следващите 16 месеца, когато коригира стратегията си към новата ситуация.

EasyJet обяви още, че събира акционерите, за да обсъди отстраняването на директорите Ендреас Бируит и Ендрю Финдли, който е и финансов директор, както иска Хаджийоану.

Собственикът каза тази седмица, че Финдли иска да вземе кредит от 600 милиона паунда от британската помощ за бизнеса, за да плати 2 милиарда паунда на Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Air France с карго полети до Китай
Следваща публикация
Norwegian търси решения за дълга си
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aegеan готви сделка за 5,5 млрд

Най-голямата авиокомпания в Гърция, Aegеan Airlines, която замени фалиралия национален превозвач Olympic Air планира да поръча…

Air France поглъща Joon

Лоукост брандът имаше трудно начало, „не бе разбран добре от клиентите, служителите, пазарите, инвеститорите”, призна…
Меню