Norwegian търси решения за дълга си

22 прочитания

Norwegian предложи на кредиторите си акции срещу парите, които им дължи, за да отговори на условията за получаване на помощ, поставени от държавата.

За да може третата  най-голяма европейска лоукост авиокомпания да продължи да работи, административният съвет предложи на 8 април да конвертира „целия дълг и части от него” – задължения по плащания на кредити, задължения към лизингодатели или доставчици, в акции на Norwegian, за да си осигури ново увеличение на капитала, четвърто за две години.

Притежателите  на облигации и лизингодателите получиха предложение да конвертират част от над 4 милиарда щатски долара дълг в акции, за да може групата да получи достъп до помощ от 290 милиона долара от правителството. Общият дълг на Norwegian е 5,7 милиарда щатски долара.

Норвегия предлага най-малката помощ в абсолютни цифри, за разлика от САЩ, които обещават 50 милиарда долара помощ за авиокомпаниите си.

Наскоро Norwegian смени мениджмънта и стратегията, но преди това беше силно насочена към ръст и много толерантна към загуби и купи твърде много самолети. Дори си откри филиал в Аржентина.

Повечето презокеански полети, с които стана известна авиокомпанията в САЩ обслужваха летища в Западна Европа, не Осло. Norwegian генерира само около една пета от продажбите си на вътрешния пазар и повечето служители на авиокомпанията са базирани в чужбина.

Авиокомпанията няма лесно да убеди кредиторите си да се откажат от дължимите си пари заради акции. Ценните слотове на Лондон Гетуик вече са заложени като обезпечения по кредити и много от самолетите са на лизинг.

Операторите на кредитни карти задържаха плащания към Norwegian от продадени билети. След като полетите бяха отменени, клиентите си искат парите обратно.

Основателят и бивш директор Бьорн Кос продаде голям пакет акции на авиокомпанията, което също не е добър знак.

Авиокомпанията се надява да оцелее заради силния си бранд и защото хората обичат да плащат по-малко, за да летят през Атлантика на борда на нови самолети.

Предложенията на ръководството ще бъдат представени на извънредното общо събрание на акционерите на 4 май 2020г.

През март авиокомпанията превози 61% по-малко пътници. Около 90% от персонала е в техническа безработица и повечето полети са отменени.

Повече за компенсациите за отменени полети можете да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
EasyJet отложи доставката на 24 ербъса
Следваща публикация
Lufthansa пенсионира А380, А340-600 и намалява флота
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAP Portugal рестартира полетите

Португалският национален превозвач TAP Air Portugal обяви подновяването на операциите си, въпреки продължаващото развитие на…
Меню