A4E подкрепи предложението на Eurocontrol за отлагане на такси

16 прочитания

Европейската организация A4E, Airlines for Europe, призовава отново за помощ за сектора и мерки на страните-членки и Европейската комисия.

Същевременно A4E подкрепя предложението на Eurocontrol за временно отлагане на ATC таксите за февруари-май, като плащанията могат да започнат през ноември 2020г. Подобно решение би могло да облекчи затрудненото положение, в което се намират почти всички авиокомпании в Европа и да намали проблемите им с ликвидността в резултат на пандемията.

Трафикът в Европа е практически парализиран заради ограниченията на страните за пътуване. Спадът е от 80% на пътническите полети и много авиокомпании почти напълно спряха операции, пуснаха служителите си в отпуск или направиха съкращения и IATA предупреди за 76 милиарда щатски долара загуби за европейските превозвачи.

„Поради безпрецедентната ситуация продължаваме да призоваваме страните-членки и Европейската комисия да предприемат нужните действия и да обмислят нови, които да помогнат на европейските авиокомпании във финансовите проблеми поради кризата с Covid-19. Авиокомпаниите се борят за оцеляването си”, каза Томас Рейнарт, директор на A4E.

Базираната в Брюксел Airlines for Europe е основана през 2016г. е най-голямата европейска асоциация, включваща големи авиокомпании като Lufthansa, Air France-KLM, IAG, Ryanair – осъществяващи преди епидемията над 70% от трафика на континента.

Пътнически полети спрямо товарни полети в Европа през март 2019. Графика и данни: Евроконтрол

Пътнически полети спрямо товарни полети в Европа през март 2019. Графика и данни: Евроконтрол

На 3 април A4E призова за спешни и целенасочени действия в съвместна декларация заедно с Асоциацията за кетъринг, Съветът на летищата, Асоциацията за летищни услуги, Асоциацията на европейските туроператори и агенти, Асоциацията на регионалните авикомпании.

IATA регистрира най-слабия трафик от 9/11

Пътническият трафик в света намаля с 14,1% за февруари в сравнение със същия месец през 2019г, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

„Това е най-силният спад от 11 септември2001г. и отразява срива във вътрешните полети в Китай и рязкото понижение на международното търсене на международни полети от и до Азиатско-Тихоокеанския регион зарази коронавируса”, обясни IATA в бюлетина си от 2 април 2020.

Европейските авиокомпании отчетоха почти нулев ръст за година през февруари – най-лошия резултат от десетилетие.

Както и в Близкия изток спадът се води от маршрутите от и до Азия.

Свързани теми

Предишна публикация
Ефектът от COVID19 върху пилотската професия
Следваща публикация
Инцидент със самолет на Wizz от София
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой иска Thomas Cook

Почти 200-годишният британски туроператор Thomas Cook привлече интерес към части от бизнеса си, съобщи ББС.…

За Сингапур през Полша

Lot Polish Airlines откри през май първия директен полет от Източна Европа до Азия с…
Меню