A4E подкрепи предложението на Eurocontrol за отлагане на такси

16 прочитания

Европейската организация A4E, Airlines for Europe, призовава отново за помощ за сектора и мерки на страните-членки и Европейската комисия.

Същевременно A4E подкрепя предложението на Eurocontrol за временно отлагане на ATC таксите за февруари-май, като плащанията могат да започнат през ноември 2020г. Подобно решение би могло да облекчи затрудненото положение, в което се намират почти всички авиокомпании в Европа и да намали проблемите им с ликвидността в резултат на пандемията.

Трафикът в Европа е практически парализиран заради ограниченията на страните за пътуване. Спадът е от 80% на пътническите полети и много авиокомпании почти напълно спряха операции, пуснаха служителите си в отпуск или направиха съкращения и IATA предупреди за 76 милиарда щатски долара загуби за европейските превозвачи.

„Поради безпрецедентната ситуация продължаваме да призоваваме страните-членки и Европейската комисия да предприемат нужните действия и да обмислят нови, които да помогнат на европейските авиокомпании във финансовите проблеми поради кризата с Covid-19. Авиокомпаниите се борят за оцеляването си”, каза Томас Рейнарт, директор на A4E.

Базираната в Брюксел Airlines for Europe е основана през 2016г. е най-голямата европейска асоциация, включваща големи авиокомпании като Lufthansa, Air France-KLM, IAG, Ryanair – осъществяващи преди епидемията над 70% от трафика на континента.

Пътнически полети спрямо товарни полети в Европа през март 2019. Графика и данни: Евроконтрол

Пътнически полети спрямо товарни полети в Европа през март 2019. Графика и данни: Евроконтрол

На 3 април A4E призова за спешни и целенасочени действия в съвместна декларация заедно с Асоциацията за кетъринг, Съветът на летищата, Асоциацията за летищни услуги, Асоциацията на европейските туроператори и агенти, Асоциацията на регионалните авикомпании.

IATA регистрира най-слабия трафик от 9/11

Пътническият трафик в света намаля с 14,1% за февруари в сравнение със същия месец през 2019г, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

„Това е най-силният спад от 11 септември2001г. и отразява срива във вътрешните полети в Китай и рязкото понижение на международното търсене на международни полети от и до Азиатско-Тихоокеанския регион зарази коронавируса”, обясни IATA в бюлетина си от 2 април 2020.

Европейските авиокомпании отчетоха почти нулев ръст за година през февруари – най-лошия резултат от десетилетие.

Както и в Близкия изток спадът се води от маршрутите от и до Азия.

Свързани теми

Предишна публикация
Ефектът от COVID19 върху пилотската професия
Следваща публикация
Инцидент със самолет на Wizz от София
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню