Turkish няма да съкращава пилоти, намалява заплатите

48 прочитания
Turkish Airlines и профсъюзите постигнаха споразумение за драстични намаления на заплащането, за сметка на спасяването на работни места, съобщава Хюриет.

В съобщение от 4 септември профсъюзът Хаваш, който представлява около 75% от 30-те хиляди служители на авиокомпанията, обяви че е постигнато споразумение с ръководството, с посредничеството на президента Реджеп Ердоган. То предвижда преразглеждане на финансовата политика на компанията на всеки шест месеца.

Според договорката, националния превозвач ще намали с 50% заплатите на пилотите, с 35% на кабинния състав и с 30% на всички останали служители най-малко до средата на 2021.

Заплатите на кабинния състав в Turkish Airlines ще бъдат намалени с 35%

Заплатите на кабинния състав в Turkish Airlines ще бъдат намалени с 35%

Според данните към 31 август Turkish Airlines e сред най-засегантите авиокомпании в световен мащаб от пандемията, като в периода април – юни са били отменени 97% от всички полети. През второто тримесечие авиокомпанията понася загуби от $303 милиона, като броят на пътниците е намалял с 61% в сравнение със същия период на 2019.

За разлика от много превозвачи обаче, Търкиш така и не предприе масови съкращения на работни места и не поиска директна финансова помощ от правителството. Обявеното намаляване на заплатите ще допринесе за общи иковомии в размер на над $350 милиона през 2021.

Turkish-Boeing-787

Мерките влизат в сила от септември и ще се преразглеждат на всеки 6 месеца.

Междувременно Търкиш предприе и други действия за съкращаване на разходите, като отпадане на кетъринга на всички полети с продължителност до 2 часа и ограничаване на допълнителните услуги в различните класи.

Свързани теми

Предишна публикация
Още един полет за „никъде“ с ANA
Следваща публикация
Брюксел одобри директна помощ от 200 млн евро за Alitalia
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да плащаш, за да летиш

ЕК определи Ricardo Energy & Environment да извърши изследване за заетостта и условията на труд…

Czech Airlines си поръча А220 и А321 XLR

Авиокомпанията от Чехия поръча четири ербъса А220-300 и заяви желание да замени предишната поръчка за…
Меню