Turkish няма да съкращава пилоти, намалява заплатите

9 прочитания
Turkish Airlines и профсъюзите постигнаха споразумение за драстични намаления на заплащането, за сметка на спасяването на работни места, съобщава Хюриет.

В съобщение от 4 септември профсъюзът Хаваш, който представлява около 75% от 30-те хиляди служители на авиокомпанията, обяви че е постигнато споразумение с ръководството, с посредничеството на президента Реджеп Ердоган. То предвижда преразглеждане на финансовата политика на компанията на всеки шест месеца.

Според договорката, националния превозвач ще намали с 50% заплатите на пилотите, с 35% на кабинния състав и с 30% на всички останали служители най-малко до средата на 2021.

Заплатите на кабинния състав в Turkish Airlines ще бъдат намалени с 35%

Заплатите на кабинния състав в Turkish Airlines ще бъдат намалени с 35%

Според данните към 31 август Turkish Airlines e сред най-засегантите авиокомпании в световен мащаб от пандемията, като в периода април – юни са били отменени 97% от всички полети. През второто тримесечие авиокомпанията понася загуби от $303 милиона, като броят на пътниците е намалял с 61% в сравнение със същия период на 2019.

За разлика от много превозвачи обаче, Търкиш така и не предприе масови съкращения на работни места и не поиска директна финансова помощ от правителството. Обявеното намаляване на заплатите ще допринесе за общи иковомии в размер на над $350 милиона през 2021.

Turkish-Boeing-787

Мерките влизат в сила от септември и ще се преразглеждат на всеки 6 месеца.

Междувременно Търкиш предприе и други действия за съкращаване на разходите, като отпадане на кетъринга на всички полети с продължителност до 2 часа и ограничаване на допълнителните услуги в различните класи.

Свързани теми

Предишна публикация
Още един полет за „никъде“ с ANA
Следваща публикация
Брюксел одобри директна помощ от 200 млн евро за Alitalia
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAP Portugal рестартира полетите

Португалският национален превозвач TAP Air Portugal обяви подновяването на операциите си, въпреки продължаващото развитие на…

Sunexpress поръча 10 Boeing 737 МАХ

Турско-германската авиокомпания Sunexpress, в която участват Turkich Airlines и Lufthansa поръча 10 самолета Boeing 737…

Ryanair и EasyJet спират всички полети

Нискоразходните гиганти Ryanair и EasyJet – двете най-големи авиокомпании в сектора в Европа приземяват окончателно…

Продава ли се Су-57?

Русия показа петото си поколение стелт Су-57 /известен като ПАК ФА, перспективен авиокомплекс за фронтова…
Меню