Ще излезе ли Bombardier от програмата А220

11 прочитания

Канадският производител на самолети се оплака от допълнителните инвестиции за производството на А220, които Airbus Canada Limited Partnership предвиди в програмата си.

Bombardier се притеснява, че увеличените разходи за производството на самолети в завода на Airbus в Мобайл, Алабама ще се отразят на резултата й и ще забави момента, в който ще излезе на печалба.

Канадската компания в момента преразглежда заедно с партньорите си съвместното дружество и през февруари ще обяви повече детайли, съобщи AIN.

Bombardier държи миноритарен дял /около една трета/ в дружеството след като реши през 2017 да продаде програмата за регионални самолети Cseries на Airbus, /без да получи средства, с които да я спаси/. През 2018 канадската компания вложи в партньорството 225 милиона щатски долара и 350 милиона през 2019, а на 20 януари обяви, че очаква да излезе на червено с 1,2 милиарда щатски долара за миналата година.

Потенциалното изтегляне на Bombardier от програмата А220 би означавало да отпише историята си на авиоконструктор след като инвестира в нея близо 6 милиарда долара, преди да пренасочи усилията към железниците и бизнес авиацията.

Airbus каза, че ще продължи да финансира А220, докато излезе на печалба.

За 2019 са поръчани 63 самолета от този модел. 105 в момента са в експлоатация, а беклогът е близо до 500 самолета.

Миналата година Bombardier продаде завода в Белфаст, Северна Ирландия, където правеше крилата на А220 на Sprint AeroSystems. Компанията прие да продаде и програмата за регионалните си самулити на Mitsubishi Heavy.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова линия за Airbus А321neo в Тулуза
Следваща публикация
Напълно автоматично излитане на А350 /видео/
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…

Airbus увеличи дела си в A220 до 75%

Airbus и правителството на Квебек ще контролират А220. Airbus намалява производството на А330. Европейският производител…
Меню