IATA отчете ръст на трафика през юли

16 прочитания

Уили Уолш: Проблемът са мерките за граничен контрол

Месечният ръст на пътническия трафик – международни и вътрешни полети се увеличи през юли, но търсенето остава „далеч под предпандемичните нива“, съобщи IATA в началото на септември 2021г. „Мащабните ограничения, въведени от страните продължават да бавят възстановяването на международните пари“, казва организацията.

Общото търсене на пътувания към самолет се понижи с 53,1% спрямо юли 2019г.

През юли търсенето на международни пътнически полети остана 73,6% по нивата за юли 2019г., но подобри 80,9-процентния спад през юни 2021г.

Общото търсене на вътрешни полети обаче е само 15,6% под нивата отпреди кризата /юли 2019г./, след 22,1% спад през юни.

 

IATA сравнява актуалните резултати с 2019, поради влиянието на ковид върху нормалните стойности.

 

„Резултатите от юли отразяват желанието на хората за пътуват през лятото на Северното полукълбо. Вътрешният трафик се върна на 85% от предпандемичните нива, но международният остава едва една четвърт от този през 2019г.“, съобщи IATA.

„Проблемът са мерките за граничен контрол. Решенията на правителствата не са водени от данните, особено по отношение на ефективността на ваксините“, каза директорът на IATA Уили Уолш.

„Хората пътуваха където могат и това бяха главно вътрешните пазари.

За възстановяването на международните полети правителствата трябва да върнат на хората свободата за пътуват.

Най-малко не бива да има ограничения за ваксинираните пътници. Това би позволило на света отново да стане свързан и да съживи туризма“, казва Уолш, цитиран от организацията.

Единна политика

Въпреки това единната политика на ЕС за прилагане на ваксинационния сертификат през лятото на 2021 доведе до възстановяване на трафика, както показва таблицата по-долу.

Графика: IATA

Европейските авиокомпании записаха спад от 64,2% спрямо трафика през юни 2019г, с което значително подобриха резултата от юли в сравнение с 2019г.

Капацитетът в Европа се възстанови почти наполовина отпреди кризата и факторът на затоварване се подобни.

Графика: IATA

С наближаването на края на лятото в Северното полукълбо стана ясно, че твърде много страни пропуснаха възможността да използват подход, базиран на риска за управление на границите си. „Нарастващият брой напълно ваксинирани пътници /70% средно в ЕС, България-последна/ даде шанс за съживяване на транспорта и туризма и облекчение за икономиките, която силно зависят от тях. Въпреки това правителствата продължиха да се държат както през лятото на 2020г. и икономиките и работната сила ще платят цената за решенията, които бяха взети не на базата на научните данни, а бяха политически“, казва Уолш.

„Правителствата правилно насърчаваха хората да се ваксинират, сега същите трябва да имат доверие в ползата от ваксинациите – включително за свободата да се пътува“.

Източник: Доклад на IATA за юли 2021.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Френска компания предлага гасене на пожари с А330
Следваща публикация
Emirates ускоряват доставките на А380
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню